CHRIS BRODERICK (MEGADETH):

Sretan sam što mogu živjeti od posla koji volim

29.03.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Thrash metal bend iz Velike četvorke koji je prošle godine prvi puta gostovao u Hrvatskoj održavši beskompromisan nastup u zagrebačkom Boogaloo o kojemu se pričalo još mjesecima kasnije, 6. travnja posjetit će zagrebačku Arenu u sklopu turneje European Carnage Tour s još jednim dobro poznatim imenom svim ljubiteljima old school metala, neuništivim veteranima Slayer

Zaštitni znak Megadetha su žestoki live nastupi, a kombinacija sa Slayerom, složit će se svi, zvuči kao nešto što nijedan zaljubljenik tradicionalnog metal zvuka ne bi smio propustiti.

Chris Broderick (Megadeth)

U Areni nas uskoro, odnosno za nešto više od tjedan dana, očekuje brutalni metal spektakl za pamćenje. To je bila prigoda da sa susretljivim gitaristom Megadetha Chrisa Broderickom popričamo o životu glazbenika, očekivanjima uoči koncerta u Zagrebu, metalu i glazbi općenito.

Gdje se trenutačno nalazite?

Ovoga trenutka sam u Los Angelesu.

Koliko dugo ste u Megadethu? Kako je to raditi s Daveom Mustainom s obzirom na sve priče koje kruže oko njega?

Prvi puta sam nastupio kao član Megadetha u veljači 2008. Što se tiče suradnje s Daveom, o njemu mogu reći samo sve najbolje. On točno zna što želi i kako to želi, što meni olakšava mnogo toga jer znam što trebam raditi.

Postali ste član slavnog Megadetha nakon Jag Panzera i gaža s Nevermoreom. Jeste li osjećali pritisak i kako vam je bilo prilagoditi se bendu?

Osjećao sam pritisak, ali to je bila moja odluka i znao sam što me čeka. Imao sam svoj način prilagodbe. Svi u Megadethu su bili korektni prema meni.

Manje je poznato da ste završili za klasičnog gitarista. Kako ste se našli baš u metalu?

Da, to je istina. Ja sam završio stupanj klasične gitare. Oduvijek sam volio različite stilove glazbe, a ostao sam nekako fokusiran podjednako na oba stila tijekom moje karijere.


Što ste slušali kada ste bili tinejdžer? Koji su bili vaši uzori?

Obožavao sam sve virtuoze kao što su Jason Becker, Paul Gilbert, Paco de Lucia i Pepe Romero.

Što slušate danas? Koje biste bendove izdvojili od starih imena?

Jako mi se sviđa jedan novi bend Periphery, ali još uvijek obožavam glazbu bendova poput Meshuggah i Pantera.

Kako biste u kratkim crtama opisali 'Endgame', aktualni album Megadetha?

To je vrlo moćna i jaka glazba. Željeli smo da taj album bude žestok, ali od samog početka do kraja. Mislim da smo u tome i uspjeli.

Kako je to biti član metal ikone kao što je Megadeth? Kako je biti na turneji s dečkima iz Slayera? Partijate li zajedno?

Nažalost, ne tulumarimo puno kao što bi odmah svi odmah pomislili (smijeh). Članovi oba benda su koncentrirani na to da publici priredimo što bolji šou.

Turneje su obično totalno kaotične i događa se puno toga? Kako ostati manje-više normalan? Što radite kad niste na turneji?

Svoje slobodno vrijeme provodim u teretani i to je moj zdrav način pražnjenja negativne energije.

Što je najbolja stvar koju vam je ovaj posao dao?

Imam tu sreću da mogu živjeti od onoga što volim raditi, a to je glazba. Mislim da je to velika prednost mog zanimanja.

Što bi ste bili da niste glazbenik?

Oduvijek me je zanimala elektrotehnika i volio bih da više poznajem tu problematiku.

Što očekujete od koncerta u Zagrebu?

Obično nemam nikakva posebna očekivanja uoči koncerta. Ali bili smo tamo prošle godine i samo ću reći da se nadamo da ćemo opet održati opak koncert pred vašom genijalnom publikom.