DJELO FERNANDA FRANCA

'Soba' najbolji film One Take Film Festivala

25.11.2012 u 14:06

Bionic
Reading

U kinu Tuškanac svečano je zatvoreno 6. izdanje One Take Film Festivala. U tri dana u glavnom programu prikazano je 35 filmova iz 22 zemalja, a tročlani žiri: španjolski redatelj i prošlogodišnji dobitnik Grand Prix OTFF 2010 Chus Dominguez, hrvatska redateljica i likovna umjetnica Tanja Golić i hrvatski redatelj Damir Čučić, odlučio je tko je ovogodišnji dobitnik Grand Prixa One Take Film Festivala

'Pošteno je reći da smo najvišim ocjenama ocijenili četiri filma: švedski film '11. rujna – moje kodno ime je Manuel' Gorkija Glassera Müllera, španjolski 'Soba' Fernanda Franca te dva iranska filma 'Noćas nije dobra noć za umiranje' Alija Asgarija i 'Osmerokutni' Abbasa Davoudija, no najbolji film festivala kojem dodjeljujemo Grand Prix One Take Film Festivala je 'Soba' Fernanda Franca', objavila je Tanja Golić te nastavila:

'Fernando Franco je u Španjolskoj priznati filmski montažer i stoga je zanimljivo kako se kao redatelj okušao snimiti film u jednom kadru bez montaže. Posebnost ovog filma je univerzalna tema koja problematizira tjeskobu koju svi pomalo osjećamo sjedeći za vlastitim računalima.

Osim odabranom temom film je dojmljiv sadržajno. Tematski redatelj gradi film na nekoliko razina: dojmljiva glumica pred kamerom, zanimljiva upotreba grafike i prije svega zvuk koji gledatelja okupira i stavlja ga u ulogu aktivnog učesnika filma. Žiri smatra da je pristup, u kojem i mi kao gledatelji pasivno sudjelujemo u filmu, najoriginalniji među viđenim filmovima iz službene konkurencije.'

Nakon svečane dodjele Grand Prix One Take Film Festivala, svoju zagrebačku premijeru imao je prvi regionalni dugometražni igrani film snimljen u jednom kadru 'Smrt čovjeka na Balkanu' Miloša Momčilovića, crnohumorna drama premijerno prikazana na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu s Emirom Hadžihafisbegovićem i Radoslavom Milenkovićem u glavnim ulogama, koji je ujedno bio i gost Festivala.

'Zahvaljujem se svim volonterima i gostima Festivala koji su došli iz cijelog svijeta i bili dio ove naše 'One Take' priče. Nadam se da ste se lijepo proveli s nama, da ste uživali u dobrim filmovima, stvorili nova prijateljstva… Zahvaljujem se i festivalskoj ekipi i jedino što još mogu reći za kraj vidimo se za dvije godine', izjavila je Sanja Šamanović i službeno zatvorila One Take!

Filmu 'Dvije godine na moru'/'Two Years at the Sea' (2011) Bena Riversa koji prikazujemo u sklopu popratnog programa Take It Slow pripala je čast da bude last last take ovogodišnjeg festivala. Biografski dokumentarac kojeg kao potpuni autor potpisuje Ben Rivers, a priča je to o sredovječnom čovjeku imenom Jake koji živi usred šume. Posrijedi je izvedbeno minimalistička elegična storija koja je istodobno dokumentarac i impresionistički portret, štoviše filmska poema.