U SPLITSKOM GHETTU

Senzacionalan nastup Marka Brecelja

02.12.2010 u 10:51

Bionic
Reading

Marko Brecelj, slovenski angažirani umjetnik i kantautor, nekadašnji frontmen vrlo popularne rock grupe Buldožer, 1. prosinca je održao senzacionalan koncert u Splitu

Tako smjela ocjena koncerta je zapravo najbolji opis njegovog izuzetno vitalnog i subverzivnog scenskog nastupa, uz upotrebu asketski minimalnog zvuka. Brecelj sebe prati na električnoj gitari, a njegova scenska izvedba je kombinacija poezije, mjuzikla i punk-blues koncerta. Sinoćnji nastup u klubu Ghetto na Dosudu dio je turneje koja nosi radni naslov 'Prijateljska ofenziva 67 AVNOJ'. Svoj poetski recital i izlaganje naziva 'mekim terorizmom' i zahvalan je publici zbog strpljenja. No tu ne prestaje autoironija radikalnog slovenskog umjetnika koji se naziva 'pjesmomatom' te obavještava javnost da je na tržištu za sve zabave i obljetnice, a za svirke na razvodima brakova nudi popust. Marko Brecelj inače živi u Kopru i voditelj je Mladinskog kulturnog i socijalnog centra (MKSC) ili, kako ga je on nazvao, 'društva prijatelja umjerenog napretka'.

Sinoćnji koncert nazvan 'Otprilike zauvijek' u klubu Ghetto je bio in memoriam za frontmena kultne splitske blues grupe Otprilike ovako, Jadrana Zlodru Gobba. Nakon recitala, uslijedio je glazbeni dio, a scenska izvedba Marka Brecelja je i danas jednako moćna, minimalistički uvjerljiva i dramatična, kao i prije tri-četiri desetljeća. Nastup je podijelio u četiri četvrtine, a na početku je posebno upečatljiva bila izvedba pjesme koja je posveta Pohorskom bataljonu, partizanskoj postrojbi iz Slovenije. Furiozan završetak koncerta je bio u četvrtoj četvrtini, koju je ironično nazvao 'striktli komeršal', a sastojala se od njegovih poznatih pjesama iz osamdesetih godina, kao što je, primjerice, kultni 'Rdeči bar'. Stotinjak gostiju u malom klubu euforično je pozdravilo finale koncerta. Nakon toga Brecelj je dao publici 'deset minuta voljno' i pozvao je na projekciju filma o performansu povodom 'eskalacije slovenskog militarizma'. U toj akciji Brecelj ismijava nedavnu slovensku kupnju ratnog broda Triglav. Osim toga, najavio je okupljanje svih dobitnika nekadašnje nagrade Sedam sekretara SKOJ-a, što je dogovorio prije dva dana, 29. studenog, u Sarajevu.