NA HIDDEN STAGEU INMUSICA

Sassja i Kate Tempest pokazale moć ritma i rime

23.06.2015 u 17:18

  • +45

Počeo 10. INmusic festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Jučerašnje otvaranje jubilarnog INmusica, između ostalih točaka, obilježile su i ženski MC-jevi. Tuzlanka Sassja i Londončanka Kate Tempest ma koliko god bile drukčije u glazbenoj isporuci, svojim jedinstvenim verbalnim oružjem rasplesale su i održale lekciju mnoštvu na Hidden stageu

Imam iskrene stihove, talenat za razne stilove, magistrirala ritmove, pa mi lako na beatove - napravit' rusvaj, sve MC-je stjerat' u kraj, ako misliš da sam prosjek doži uživo me slušaj...', par je stihova iz stvari 'Clash' koji najbolje opisuju jedinu FM Jam damu, na čiji je nastup na Hidden stageu prvog dana INmusica pristiglo mnoštvo koje je sinoćnjim feedbackom ponovno potvrdilo koliko Sassjin ego trippin' zamijećen u stihovima uistinu drži vodu.

Na krilima još dovoljno friškog debitantskog izdanja 'Taktički praktično', Sassja je kročila na pozornicu nakon uvodnog zagrijavanja DJ Indiga za miks pultom i 'Lagano s chillom' krenula u osvajanje slučajnih i namjernih posjetitelja njezina premijernog nastupa na INmusicu. Ova diplomirana farmaceutkinja i dalje nedovoljno svjesna uspjeha i popularnosti, 'iskemijala' je nastup koji ne odaje manjak festivalskih utakmica u nogama. Naprotiv, od probijanja leda s novim materijalom u zagrebačkom KSET-u u ožujku ove godine, Sassja je sve 'dječje bolesti' u nastupima uspješno sanirala i potvrdila kako se jednakom brzinom razvija kao live izvođač, kao što istom tom brzinom iznosi boljke koje tište jednu visoko obrazovanu ženu na brdovitom Balkanu.

Bjesne rime upakirane u zaraznu, reggae/dancehall mješavinu pokazale su se kao pun pogodak kod publike čije su bučne reakcije u jednom trenutku dovele do Sassjinog potpunog oglušenja na puštenu matricu, zbog čega je u par navrata bivala primorana na pull up. U redaljki uspješnica s aktualnog albuma, Sassja je usputno najavila i izlazak najnovijeg singla 'Za raju' uz pripadajući videospot čija se premijera očekuje idućeg ponedjeljka. Sat vremena prožetih nabijenom plesnom energijom, Sassja je finiširala s (kako sama kaže) najdražom stvari s albuma - 'Jemen', dok je za finalan touch njezina premijernog nastupa na INmusicu, kao i za eksplozivno bass otvaranje, bio zadužen FM Jam kolega - DJ Indigo.

Kad poetski nagoni ulove glazbeni zamah

Nakon ponoći, skrivenu pozornicu INmusica okupirao je britanski spoken word fenomen Kate Tempest uz pratnju tročlanog benda. Ova nagrađivana pjesnikinja i pisac kazališnih komada, svoj dar za kvalitetan storytelling koji je uglavnom prezentirala na poteskim gigovima duž Britanije, ubrzo je obogatila glazbenim radom s bendom Sound Of Rum, nakon kojeg se okuražila i uspješno zaplovila u solo vode. Iako mnogi Kate karakteriziraju kao pjesnikinju koja se silom prilika željela okušati i u hip-hopu, Kate Tempest je od početka znala da će hip-hop biti njezina glavna preokupacija, uz čiju pomoć će potrpati sve talente s kojima raspolaže. Kate kao svoje uzore u tematskom oslikavanju uz verbalnu artiljeriju, navodi velikane poput Wu Tang Clana, Slick Ricka, Outkastovog Andre Benjamina i Klashenkoffa, zbog čijeg je neupitnog talenta Kate i krenula u stvaranje pečata na mapi hip-hopa.

Uz producentsku pomoć hvaljenog britanskog producenta Dana Careyja koji, između ostalog, stoji iza rada s Franz Ferdinandom i Bat For Lashes, Kate je stvorila aktualni album 'Everybody Down' za etiketu Big Dada - album za koji sama Tempest kaže da je spoj fikcije u vrlo realnom svijetu. Cjelokupan album bavi se trima, fiktivnim likovima u ranim dvadesetima - Harry Becky i Pete koji potječu iz radničke klase londonskog okruga Brockley. Isječci iz života ovih triju protagonista Kateina aktualnog albuma, upakirani su u priče o ljubavi, tragediji i iskupljenju, kao što je takve priče s londonskim duhom nekoć sjajno portretirao Skinner na 'A Grand Don't Come For Free' albumu The Streetsa.

Priče o Harryju, Becky i Peteu isprepletale su se sinoć i na Hidden stageu, a Kate ih je isporučila s preciznošću i oštrinom dajući svoju kritiku svijetu kroz priče o spomenutim likovima koji čine surovu londonsku svakodnevicu. Uigrani tročlani bend koji izvrsno prati intenzitet Kateine verbalne isporuke, na trenutak je uzeo odmor pruživši Kate prostor za a cappella izvedbu stvari 'Marshall Law' koja je sinoć u samoj sredini njezina jednosatnog nastupa, ujedno preuzela i titulu jedne od posebnijih. Sirovo, iskreno i jedinstveno, samo su neke riječi kojima se može opisati sinoćnji nastup ovog britanskog spoken word fenomena, koji još stignete uloviti na nekom od ljetnih festivala koji se očekuju na hrvatskoj obali.