ARIJANA ČULINA

'Ružna sam k'o noć u filmu, ali kad sam umarširala u uskoj haljini…'

17.11.2016 u 08:36

  • +36

Premijera filma Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat'

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon niza uspješnih nastupa na svjetskim festivalima u prepunom kinu Europa na Zagreb Film Festivalu sinoć je održana hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat'. Splitska dramska prvakinja Arijana Čulina u njemu je odigrala svoju prvu filmsku ulogu. Sve o njoj, nezgodi s haljinom za venecijsku premijeru, ali i svojim slikarskim uspjesima ispričala je za tportal

Nakon svjetske premijere u Veneciji gdje je film 'Ne gledaj mi u pijat' ovjenčan nagradom FEDEORA, Posebnog priznanja u Varšavi, nagrade za režiju u Tokiju te nagrade za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point u Vilniusu, sinoć je prikazan na Zagreb Film Festivalu.

'Premijera u Veneciji i ona sinoćnja su mi dva prelijepa vrhunska glumačka iskustva. Zadovoljna sam jer je riječ o uspješnom filmu, produkciji, režiji i kolegama', kaže Arijana.

U ulozi neodgovorne majke Vere, vlajine iz šibenskog zaleđa, nakon 30 godina uspješnog djelovanja na umjetničkoj sceni - seriji, kazališnih uloga, kabarea, televizijskih emisija, ostvarila je svoju prvu filmsku ulogu.

'Dosad me valjda nisu vidjeli kao filmsko lice iako su neke serije koje sam snimala bile snimane filmski, primjerice 'Đekna još nije umrla a ka' će, ne znamo' redatelja Živka Nikolića. Zahvaljujem redateljici Hani Jušić na odvažnosti i drago mi je da sam opravdala očekivanja. Gluma je gluma bila ona u teatru, seriji ili filmu, stand-upu. Film traži neki minimalizam, ali sam se dobro snašla. Mi glumci moramo odigrati sve. Kad sam igrala Đeknu koju sam maloprije spomenula, svi su mi rekla da sam to odglumila kao da sam iz Crne Gore. Nije mi bilo teško odigrati ulogu u 'Ne gledaj mi u pijat', jer mi je taj milje blizak budući da sam odgojena na selu kamo bih povremeno išla kod babe. Bog mi je dao nešto talenta da mogu odigrati ono što mi se kaže', ponosna je glumica.

Dodaje da je ponekad teško objasniti kako ulazi u određeni lik.

'To je kao kad slikam ili pjevam. Nešto u umjetnosti se može objasniti, nešto ne. To vam je kao u seksu, ne mogu objasniti di ide koja ruka, što se mora napraviti', smije se uvijek dobro raspoložena glumica.


Arijana Čulina na sinoćnjoj premijeri s Mijom Petričević


Ankica Jurić Tilić, Zlatko Burić, Mia Petričević, Arijana Čulina, Nikša Butijer, Hana Jušić

Arijana je još uvijek pod dojmom premijere u Veneciji. Pisalo se kako je transformirana do neprepoznatljivosti, a kako nam je ispričala, nisu je ondje prepoznali ni organizatori.

'U Veneciji smo doživjeli frenetičan aplauz, svi su se digli na noge. Kako sam ružna kao noć u tom filmu, a marširala sam u uskoj haljini, talijanska producentica je pitala Hanu gdje je majka iz filma, a Hana joj je pokazala na mene. Tada me producentica pitala je li mi drago što me nije prepoznala, a ja sam joj rekla da sam kao Charlize Theron u filmu 'Čudovište', nitko me ne prepoznaje nakon premijere', govori kroz smijeh.

Za tamošnji festival imala je simpatičnu (ne)zgodu s haljinom.
'Kako s modom nemam veze, nego u prvom centru kupim nešto, tako sam kupila plavu haljinu s lijepim resama i stavila oprati, na centrifugu i uništila je. Te rese od 10 centimetara su se stisnule pa sam morala kupiti čipku koju mi je krojačica prišila i spasila veštu', otkrila je.


U Veneciji je film 'Ne gledaj mi u pijat' dobio nagradu FEDEORA

Humor i satira neizbježni su na spomen njena imena, jer toliko puta nas je nasmijala u svojim predstavama i knjigama, a osim glume i pisanja, i slika, čini sve što je veseli. 

'Bavim se svim i svačim. Kad ne pišem, glumim, kad ne glumim, slikam, a kad ne slikam pjevam francuske šansone. Jedna od mojih slika s još 11 autora iz Hrvatske ide na međunarodnu izložbu 'Anđeli svijeta' pa će u siječnju biti izložba nas i ostalih svjetskih autora u Pragu.

Film 'Ne gledaj mi u pijat' ide u Kopenhagen pa se sprema za to, uz redovite obaveze u HNK-u Split. 'Stand-upove radim sve manje jer me sve više iscrpljuju. Umjetnost daje smisao životu, ako život ne da smisao. Njome se igram, ako me tko pozove, odigram, napravim... Zahvalna sam svakome tko me se sjeti', kaže lijepa glumica koja s kćeri Karlom živi u Splitu. Za majčinstvo je izjavila kako je to njezina najveća uloga.


Arijana se uspješno bavi i slikarstvom