3. AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL

Rudresh Mahanthappa i Amira Medunjanin nastupili u Rovinju

07.05.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Dojmljivim nastupima najboljeg alt saksofonista današnjice, Rudresha Mahanthappe i najpoznatije interpretatorice sevdalinki, Amire Medunjanin otvoren je 3. Avantgarde Jazz Festival u Rovinju

Samo otvaranje festivala pripalo je Amerikancu indijskog podrijetla, rođenom u Trstu i njegovom kvartetu. Simbioza raznih kultura i njihovih utjecaja prisutna je i u Mahanthappinom umjetničkom izričaju, što je demonstrirao tijekom koncerta prožetog brojnim improvizacijama i egzotičnim miješanjem glazbenih stilova. Žestoka, beskompromisna svirka u trajanju nešto više od dva sata uz Rudreshove fanove oduševila je i poklonike mekšeg, melodičnijeg džeza i konstantno držala sve uzvanike 'na samom rubu sjedala', kako u slobodnom prijevodu glasi poznata američka uzrečica.

Rudresh Mahanthappa - 'Waiting Is Forbidden'

Neopterećenost titulom prve zvijezde večeri očitovala se u količini prostora koju je legendarni saksofonist dao članovima svog kvarteta, zbog čega su se u naslovnim ulogama tijekom koncerta izmijenili i David Fiuczynski na gitari, Richard Brown na bas gitari i Gene Lake na bubnjevima. Glazbenici koji su izvan okvira sastava koji čine ponajprije prisni prijatelji, tijekom cijelog koncerta su se odlično zabavljali, uspješno prenoseći ozračje s pozornice na publiku.

Završetkom nastupa uzbuđenja nisu prestala budući da organizatorima festivala nije promaklo da će izvan pozornice samozatajni Rudresh u ponoć navršiti 42 godine, povodom čega je organizirana proslava iznenađenja u sklopu službenog after partyja festivala održanog u poznatoj rovinjskoj konobi Kantinon. Američki glazbenik, ništa ne sumnjajući, uživao je u probranim istarskim delicijama i nastupu Kristian Terzić Quarteta te nije krio iznenađenje i oduševljenje kad je, točno u ponoć, mlada hrvatska pjevačica Natali Dizdar preuzela mikrofon i otpjevala 'Happy birthday' uz ovacije svih prisutnih.

'Happy birthday dear Rudresh!'


Natali je na festival došla u svojstvu gošće, no nakon efektne čestitke nije mogla odbiti molbe okupljenih pa se pridružila Kristianu Terziću na klavijaturama, Luki Veselinoviću na kontrabasu, Branku Sterpinu na trubi i Adrianu Bernobiću na bubnjevima i izvođenjem još nekoliko pjesama dodatno obilježila večer koju će, kako su kasnije komentirali, američki džezeri pamtiti ostatak života.

Drugu večer festivala nastupili su Amira Medunjanin i njezin Amulette. Sarajka je nedavno održala seriju rasprodanih koncerata u zagrebačkom Vip Clubu, a podjednak interes izazvala je i u Rovinju

Amira Medunjanin Amulette - 'Prošeta se Jovka Kumanovka'

Dvorana rovinjskog Multimedijalnog centra koji je ugostio prvu etapu festivala bila je nekoliko puta premala za sve zainteresirane, a s druge strane savršeno se uklopila u intimnost Amirinog nastupa i njezin dirljiv, duhovit i jednostavan način komunikacije s publikom. Cijela dvorana disala je kao jedno, tijekom koncerta miješali su se i izmjenjivali suze i smijeh, a intenzitet emocija proizašlih iz Amirine izvedbe najbolje se ocrtavao na tronutim licima Rudresha Mahanthappe i njegovih prijatelja, što pokazuje da fenomen Amire Medunjanin ne počiva na nostalgiji za nekim davnim vremenima, već na nečemu što nadilazi i jezične barijere.