MAKEDONSKI ROMA RAP

'Romski reperi nisu balkanska verzija američkih crnaca'

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 28.03.2011 08:57
  • Objavljeno 28.03.2011 u 08:57
Errorj i Ala-Alion

Errorj i Ala-Alion

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Na hrvatskoj koncertnoj sceni tzv. ciganska klupska glazba već je godinama pravi hit, ali uglavnom s tradicionalnim trubačima kao glavnim atrakcijama. No 31. ožujka Zagrepčani će uživo moći provjeriti i kako zvuči Roma Rap iz legendarne Šutke

Nećete ih pretjerano često čuti u dnevnom radijskom programu niti o njima čitati u mainstream glazbenim vijestima ovih prostora, ali to ne znači da ne postoje i da nisu uspješni u onome što rade. Štoviše, Roma Rap, hip hop iz makedonskih romskih zajednica, živi više od desetljeća i pol, sa središtem u skopskoj romskoj gradskoj zajednici Šuto orizari – Šutki. Roma Rap iz Skopja dobio je veliku pozornost izdavanjem komplilacije 'I Šutka tani mo than' ('Šutka moj rodni grad') u travnju 2010, koja je obuhvatila različite romske hip hop stilove, od etno R&B-ja do metal punk rapa i balkanske inačice reggaetona. Kompilacija je do studenog 2010. stigla čak do 15. mjesta europskog World Music Charta, i to kao lokalno makedonsko izdanje bez potpore veće europske diskografske kuće!

'Šutka moj rodni grad'

Ovaj studijski projekt izrodio je koncertnu ekipu koja će 31. ožujka nastupiti u zagrebačkom klubu Močvara – 'luđak' Ne-Li, elegantni Al-Alion, punkerski, u crnu kožu obučeni Error i korpulentni Fat Joe. S Al-Alionom i Errorom porazgovarali smo uoči predstavljanja hrvatskoj publici, a prva stvar koja nas je zanimala bila je upravo pozicioniranje projekta na globalnoj glazbenoj mapi – vide li momci sebe kao regionalnu hip hop grupu ili kao world music? Ili kao spoj tih dvaju elemenata?

Al-Alion: Nismo ni hip hop ni etno. Ovo je nešto sasvim novo, nešto što još nismo nikad radili. Novo je za nas i za publiku pa i za muzičare. Stvaramo potpuno novu muziku, krećemo u novom pravcu. U Makedoniji do sada nitko nije radio ništa slično.

Jeste li bili u šoku kad ste dosegli 15. mjesto World Music Charta?

Al-Alion: Da, normalno. Do jučer nam je bio san samo da se sazna za nas van našeg kruga. Ovo da smo došli na europsku ljestvicu i da idemo sad na turneju, sve je to za mene kao film.
Error: To je zaista bilo potpuno iznenađenje. Nitko nije znao za nas osim mladih Roma, nigdje nismo odlazili. A poslije toga Makedonci su počeli slušati našu muziku pa i došli na naš koncert u centru Skopja.

Često se navode paralele između pozicije crnačkih zajednica SAD-a i romskih urbanih zajednica u Europi – vidite li i vi tu poveznicu i doživljavate li se kao europska ekstenzija američke 'priče iz geta'?

Al-Alion: Da ti kažem, ja lično ne baš. Naš i njihov život nije toliko sličan. Preuzeli smo stil, vrstu muzike. Ali Šutka kao geto in geto Vietnamska, to je za mene više fora. Ja izlazim u grad, ja radim u gradu, u željezari. Dobro, pošto je između Šutke i grada albanski dio Skopja, gdje možeš kao Rom naletjeti na batine, možda ne možeš baš prošetati do grada. Ali ja se ne osjećam kao da živim u getu.

Koliko je jaka romska hip hop scena, u Makedoniji, ali i u ostatku Europe?

Al-Alion: U Šutki nas ima nekih 50 repera na sceni, znači da odlaziš u studio i da snimaš nove stvari i da ih stavljaš na internet, YouTube. Postoje i dva ili tri studija koji nas snimaju. Uz nas ih repa barem još 200, 300, ali ne rade snimke ili ih rade kod kuće i ne znamo za njih. Vjerojatno ih ima i šire u Makedoniji. Ali opet, nisu onoliko aktivni i ne znamo za njih. Priča se da ima romskih repera i u Srbiji, ali ne znamo za njih. A inače po Europi ima dosta romskih rapera koji su se preselili iz Šutke. U Belgiji djeluju Big Papa Shekil, Grupa Majorka, Štar Flow...
Error: U Nemačkoj je jak grad Mainz s Gipsy Mafiom, koji su dosta popularni. Tamo su i Alberto i Emran. U Francuskoj je najjači Kaljuš. A Kadri je čak najjači u beat boxu u celoj Australiji.

promo

promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo


Postoje li neka imena s te scene koje jako poštujete?

Al-Alion: Najviše Big Papa Shekila, koji je sad već godinama u Belgiji. On je pionir hip hop scene u Šutki. Bio je toliko popularan da je surađivao i s makedonskom estradom, s Kaliopi. Ja sam kao jedan najstarijih rapera počeo baš s njim.

Koji su općenito vaši glazbeni uzori?

Al-Alion: Svaki ima svoje. Moji su Timbaland, Omarion, Usher...
Error: A moji Jay-Z, Nas, The Game, Eminem

Što može očekivati zagrebačka publika?

Al-Alion: Super zabavu uživu s nama...
Error: S puno energije....

Mislite li da bi pravi Fat Joe podnio tužbu da zna da netko iz Makedonije nastupa pod istim imenom? :)

Al-Alion: Pa i Ne-Li se nazvao po Nellyju. Ma, ne vjerujemo da bi ih neko tužio. Naš Fat Joe i Ne-Li rade potpuno različitu muziku, imaju različite vokale.
Error: Uopće ne ličimo na njih, osim možda Fat Joe, ali samo zbog kila i centimetara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi