58. FESTIVAL IGRANOG FILMA U PULI

Retrospektiva Jamesa Ivoryja i koncert Gabi Novak

09.06.2011 u 14:03

Bionic
Reading

58. Festival igranog filma u Puli posvetit će retrospektivu američkom sineastu Jamesu Ivoryju te će na Koncertu filmskih songova 17. srpnja ugostiti Gabi Novak

Konferencija za medije održana u foajeu pulskog Kina Valli počela je otkrivati ovogodišnje filmske adute Festivala igranog filma u Puli. Nakon uvodnog obraćanja ravnateljice Festivala Zdenke Višković-Vukić u kojem je predstavila vizualni identitet 58. Festivala (autor fotografije predplakata 58. Festivala je Duško Marušić-Čiči, a autor vizualnog identiteta Dražen Tomić) i naglasila već poslovično dobru suradnju s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Istarske županije.

Okupljenim se novinarima potom obratio umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković predstavljajući ovogodišnje izdanje retrospektive posvećene velikim svjetskim redateljima, gostovanja Festivala po hrvatskim gradovima te koncertno gostovanje hrvatske glazbene dive Gabi Novak. Također, umjetnički ravnatelj pozvao je mlade filmoljupce na sudjelovanje u Žiriju mladih filmofila.

Nakon Pedra Almodovara i Giuseppea Tornatorea, Festival igranog filma u Puli posvetit će retrospektivu iz ciklusa posvećenog velikim svjetskim redateljima američkom sineastu Jamesu Ivoryju (Berkeley, Kalifornija, 1928). Retrospektiva ovog redatelja rafinirana vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će 11 filmova, među kojima će naći predstavnici iz triju najvažnijih faza njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je tri puta nominiran za najbolju režiju.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je Shakespeare Wallah iz 1965, a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i Žega i prašina (Heat and Dust,1983). Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: Europljani (The Europeans, 1979) i Bostonci (The Bostonians, 1984), potom Kvartet (Quartet, 1981), Robovi New Yorka (Slaves of New York, 1989) te Razvod na francuski način (Le Divorce, 2003). Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove Soba s pogledom (A Room With a View, 1985), Maurice (1987) te Na kraju dana (Remains of the Day,1993). Najnoviji film iz retrospektive je Bijela grofica (White Countess, 2005), snimljen u Kini.

'Bijela grofica'

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom Bijele grofice koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a bit će prikazani u Rijeci i Dubrovniku. Veći broj filmova iz retrospektive gostovat će i u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU.

Filmovi s Festivala igranog filma u Puli i ove će godine gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu s filmovima iz glavne sekcije Nacionalnog programa te odabranim naslovima iz Međunarodnog programa koji će se naći i na programu Riječkih ljetnih noći i Bolskog ljeta te na Šibenskom ljetu s manjinskim koprodukcijama.

Koncert filmskih songova održat će u nedjelju, 17. srpnja istinska diva hrvatske glazbene scene Gabi Novak, uz pratnju Matije Dedića na klaviru. Na programu će se naći pjesme izvođene u brojnim filmovima tijekom 55 godina njezine bogate glazbene karijere koja je često bila vezana za film, od prvog songa iz crtića Susret u snu, preko songova Sretan put iz filma H-8 te Ljubav i šala iz filma Ljubav i moda, do nezaboravnih evergreena korištenih u filmovima snimljenim u proteklom desetljeću.

Festival igranog filma u Puli poziva sve zainteresirane u dobi od 18 do 29 godina da se do 6. srpnja prijave u Žiri mladih filmofila ispunjavanjem prijavnice na festivalskim internetskim stranicama. Članovi žirija, koji se formira peti put u povijesti Festivala, imaju zadatak gledanja svih filmova nacionalnog i/ili međunarodnog natjecateljskog programa, njihova ocjenjivanja, sudjelovanja u anketama i diskusiji o viđenim ostvarenjima. Žiri mladih filmofila na samom kraju Festivala dodijelit će i vlastitu nagradu najboljim filmovima iz nacionalne i međunarodne konkurencije.

Svetlana Barać pozvala je amaterske filmske autore na prijavu za 8. izdanje natječaja doFuraj svoj film koji Festival igranog filma u Puli tradicionalno organizira u suradnji s T-Comom i tportalom. Tijekom prethodnih izdanja natječaja posjetitelji festivalskih i tportalovih stranica imali su prilike upoznati se s više od stotinu i pedeset autora i njihovih gotovo dvije stotine filmova. Brojke su to koje dokazuju kako je osnovni cilj natječaja – animiranje neprofesionalnih filmaša – i više nego ispunjen. Sudeći prema dosadašnjem broju pristiglih prijava, isti će se trend nastaviti i ove godine. Krajnji rok za prijavu jest 15. lipnja, a sve potrebne informacije, prijavnicu i pravilnik za sudjelovanje na natječaju nalazi se na stranicama Festivala

Voditeljica marketinga Festivala igranog filma u Puli Sandra Petrović Dishpalli izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tempom ugovaranja partnerskih i sponzorskih ugovora s brojnim tvrtkama, a posebno je naglasila dobru suradnju Festivala i hotelske kuće Arenaturist. Smještajni kapaciteti Arenaturista i festivalske potrebe čine ovu suradnju posve prirodnom i nezaobilaznom, a ove se godine suradnja nastavlja i u organizaciji popratnog programa Solarno kino. Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arenaturista izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i najavila investicije i za 2012. godinu.

Gabi Novak: 'Sretan put' (iz filma H-8)