DAFNE JEMERŠIĆ:

'Reality' je otkačena vožnja puna preobrata

09.03.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Filmska intergalaktička avantura 'Reality', događa se i u svemiru i na Zemlji i u zoni bez vremena, gdje se na originalan i humorističan način, preko slapsticka i hipersvemirske metafizike, poigrava pitanjem realnosti i fikcije u traženju slobode i ljubavi. U kratkom intervjuu povodom premijernog prikazivanja filma u kinu Europa (31. ožujka), redateljica Dafne Jemeršić otkriva više filmskih detalja

O kakvom filmu se radi (žanr)?

Film 'Reality' ne znam žanrovsko opredijeliti, jer je sadržajno slojevit, a ujedinjuje i različite filmske pristupe. Film prikazuje dramatične situacije likova na komičan, skoro satiričan način, a humor je prisutan na svim razinama. U filmu se igram s raznim filmskim formatima i samom strukturom, pa tako i generalno estetikom filma.

Priča se da je film 'otkačen'. Što bi to značilo?

Za neke gledatelje, 'Reality' će biti otkačena vožnja puna obrata, komedija u kojoj su uživali 95 minuta, a za druge će vožnja možda biti prebrza ili struktura filma hipnotička. Mislim da je film zbog svoje dinamičnosti i duhovitosti primjeren za sve generacije. Meni film još uvijek nije dosadio iako sam ga vidjela bezbroj puta, ali moj doživljaj je daleko od objektivnog, zato će mi biti velik izazov sjediti u kinu i neposredno doživjeti kako gledatelji reagiraju na nj.

Zašto u filmu govore engleskim jezikom?

Vrijeme i prostor u filmu su nedefinirani. Grad u kojem se filmska radnja događa može biti bilo koji grad na svijetu. Njegovi stanovnici, predstavnici su svih ljudi na ovom planetu. Jezik kojim govore je 'siromašan i slomljen engleski', u kojem se čuju svi jezici svijeta, jer mu svaki protagonist doda svoje, potpuno nove kombinacije riječi. Mislim, da mi je takav izmišljen i deformiran jezik pomogao u filmu stvoriti multikulturalno društvo bez etničkih pripadnosti.

Zašto će se film svidjeti gledateljima?

Stiliziran svijet 'Realityja' kaotičan je i provokativan na svim razinama, ali nije agresivan i negativan, jer nikoga ne sudi, već se bavi esencijalnim stvarima na jako zabavan način. Svaki gledatelj naći će barem jednu stvar koja će mu izmamiti smiješak na lice, i to kada se najmanje nada.

Foršpan filma 'Reality'