SPEKTAKULARNI POVRATAK

Rammstein i po drugi puta bacio Arenu na koljena

09.11.2011 u 08:23

Bionic
Reading

Zagrebačka Arena imala je čast i po drugi puta ugostiti slavni njemački metal/industrial bend Rammstein koji je svojim spektakularnom nastupom i maštovitim scenskim nastupom ponovno dokazao onu već dobro poznatu izreku: 'Other bands play, Rammstein burns'

A da će Arena opet gorjeti, bilo je jasno već iz samih najava uoči koncerta: slavni Nijemci su za ovu turneju pod nazivom 'Made In Germany 1995–2011' osmislili pozornicu koja je teška preko 40 tona i za čije postavljanje treba dva dana, dok im je za njihove dobro znane pirotehničke efekte potrebno oko 2.000 litara nafte. Na toj će turneji odraditi 40-ak koncerta, od kojih je dio i u 2012. godini, a zagrijavanje publike prije zvijezda večeri u Zagrebu, uvijek nezahvalan zadatak, obavljali su Šveđani Deathstars

Rammstein svoje nastupe osmišljava do najsitnijih detalja, a spektakularna pozornica i scenografija na ovoj 'best of turneji' još su impresivniji nego što smo to mogli vidjeti u ožujku prošle godine kad je Rammstein prvi puta nastupio u Zagrebu. Budući da im je to, osim Budimpešte, jedini koncert u ovim područjima, Rammstein nisu željeli propustiti ni fanovi iz susjednih zemalja poput Slovenije, Italije, Srbije, BiH...

Jedan od najpoznatijih njemačkih bendova svojim je Neue Deutsche Härte, križancem industrial metala, harda rocka i elektronike, izgradio s vremenom kultni status, praćeni stalnim usporedbama sa slovenskim Laibachom, premda članovi ovog benda iz Berlina nikada nisu ni bježali od toga. Njihovi žestoki live nastupi slove kao nešto što se mora vidjeti, a preporuke nakon njihovog prvog nastupa u Areni bile su i više nego dobre, pa ne čudi da su mnogi ljubitelji kvalitetne svirke pohrlili u Arenu.

Koncert u Zagrebu koji im nakon Bratislave drugi po redu na ovoj turneji, započeo je kako je i najavljeno točno u 21 sat ulaskom frontmena Tilla Lindemanna s hrvatskom zastavom na pozornicu, a potom je ovaj uigran tim - osim Tilla tu su i Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (ritam gitara), Oliver Riedel (bass), Christoph Schneider (bubnjevi), Christian Lorenz (klavijature) koji svojim moćnim zvukom i matematički preciznim rifovima melje sve pred sobom, zahvaljujući svojim dobro poznatim plamenim bacačima doslovce podigao temperaturu u Arenu za nekoliko celzijevaca.

Dobro opremljeni pirotehnikom, uz rigajuće plemene jezike, što uvijek izaziva šaljive komentare vezano uz sudbinu nečijih obrva ili kose ukoliko nešto krene po zlu, njihovi su superiorni scenski nastupi detaljno osmišljeni, te je takvo što gotovo nemoguće. Za svoju pak teatralnost kažu da je bitna budući da većinom nastupaju pred publikom koja ne zna njemački te je koriste kako bi zabavili ljude. A u tome im zbilja nema ravnih!

Rammstein su majstori svoga zanata, a njihov glazbeno-vizualni spektakl kakav se doista rijetko viđa, sinoć pratio se u jednom dahu, pa su izlasci iz dvorane bili svedeni na minimum kako se ništa ne bi propustilo.

Uvijek spremni provocirati, ovi industrial metalci su nas zabavili noseći mesarska odijela, kuhajući se u kotlu, ploveći gumenim čamcem iznad publike, simulirao se seks, a u jednom se trenutku na pozornici pojavio i gigantski top falusoidnog oblika rigajući pjenu iznad naših glava. Na pjesmi Engel Lindemann je razvio i legendarna vatrena krila, a, naravno, nije nedostajalo ni vatrometa, eksplozija i dimnih efekata uz ogromni videozid.

Otkačeni Nijemci su u dva sata izmitraljirali svoju ubojitu set listu na kojoj su se našle stvari poput ' Sonne', nakon čega su uslijedili 'Keine lust', 'Feuer frei', 'Mutter', 'Du hast', 'Pussy', 'Ohne dich', 'Ich will', 'Links 2 3 4', 'Asche Zu Asche', 'Mein Herz Brennt', 'Amerika', spomenimo samo neke, a sve je završilo eksplozijom konfeta, nakon čega je Rammstein zahvalio zagrebačkoj publici.