ARSENOV BIJEG IZ BOLNICE

'Radije bih volio imati zemlju pod nogama nego parket'

19.01.2015 u 16:08

Bionic
Reading

U osobnom razgovoru za tportal priznati umjetnik ispričao je sve o svojoj trenutnoj borbi s bolešću

Nova godina nije pretjerano sretno počela Arsenu Dediću (76) te je nedavno uslijed problema s dišnim putovima završio u bolnici u zagrebačkoj Dubravi. Kako saznajemo, legendarni šibenski kantautor trenutačno vodi borbu s desnim plućnim krilom koje ne radi kako treba, a pojavili su mu se i problemi s bronhitisom i stopalima, zbog čega teško hoda. Nažalost, to je samo dio zdravstvenih problema s kojima se Arsen tijekom života morao suočiti jer je dosad operirao oči, ruke i crijeva, a 2004. u Padovi priznata liječnica Nela Sršen transplantirala mu je jetru. U bolnici je Arsen proveo sedam dana i – pobjegao!

'Gubim svoj identitet u tom prostoru, kao i ono što jesam. Ovaj posljednji put izgubio sam sebe. Upravo zato odlučio sam pobjeći iz tih prostorija i otići u svoj dom na kućnu njegu te posljednjih dana radim na scenariju za jednu predstavu. Nisam jedan od onih koji svoju bolest vole prezentirati u medijima, radije se borim sam sa sobom i prešutim neke stvari', rekao je Arsen Dedić za tportal.


Kad smo ga upitali očekuje li da će mu zdravstveno stanje ići nabolje, sa sjetom u glasu odgovara: 'Onima kojima sam obećao napraviti još neke stvari – napravit ću. Kad to obavim, osjećam da se moja priča polako privodi kraju. Znate, radije bih volio imati zemlju pod nogama, nego parket', kaže pjesnik koji je pune 42 godine u braku s pjevačicom Gabi Novak (78). Imaju sina Matiju (41), a njihov dugogodišnji brak slovi za jedan od najskladnijih na našoj estradi.

A osim u pjesmi koju je recitirao glumac Rade Šerbedžija, jedna je Ines obilježila Arsena i u stvarnom životu, o čemu je otvoreno progovorio u razgovoru za lupiga.com. 'Ona se bavila plastičnim umjetnostima, Ines, živi u Milanu i udovica je bez djece. Nikad me nije ni za trenutak napustila. Napravila mi je jednu brončanu bistu, pet poštara ju je nosilo koliko je to bilo teško. Gotovo svake godine dođe, uzme sobu u hotelu Esplanade i provede u Zagrebu tri, četiri dana, da mi bude blizu i da se vidimo. Kaže da ju je moja pjesma obilježila za cijeli život. Evo, baš danas me zvao Rade Šerbedžija da me pita mogu li s njim nastupiti u travnju jer će, naravno, izvoditi i 'Ines'. Ona me dakle još uvijek ne napušta u emocionalnom smislu, a s njom sam prekinuo prije 51 godinu. Moja Gabi je dobrim dijelom svemu tome svjedočila. Nakon svih tih prošlih ljubavi ostala su prijateljstva. Samo jedna je, možda, od tih ljubavi ostala u nekom lošem sjećanju. One bi sutra sve za mene dale ruku, a i ja bih za njih. Moja najveća ljubav prije Gabi bila je Božidarka Frajt. I danas smo prijatelji. Ona je dijete s Kozare, bila je u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom. Nije znala ni kad je rođena pa je kasnije svoj rođendan slavila kad je i meni rođendan. Tako smo živjeli', ispričao je Arsen, a pred njim je uskoro put u Mostar i Sarajevo, gdje će nastupati s Matijom. Želimo mu što brže ozdravljenje jer nam puno toga još ima za dati.