UZ KONCERTE U ATTACKU

Punk Week u Dokukinu KIC!

02.05.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Dokukino u suradnji s Attackom donosi program punk dokumentaraca – Punk Week. Večer započnete kinom, a završite koncertom u Medici – u pola cijene. Program Dokukina je od 7. do 12. svibnja posvećen punk filmovima pa nikako nemojte propustiti dokumentarce koji će vam uz zanimljivu glazbenu pozadinu ispričati priču o nekonvencionalnim punk Židovima, punku u Africi, povezanosti punka i islama te punk grupi čija su sva četiri člana benda osobe s mentalnim poteškoćama, čvrstim političkim stavom i mnogo, mnogo ponosa

Filmovi koje možete pogledati su 'Punk in Africa', 'Taqwacore – The Birth of Punk Islam', 'Punk Jews' i 'The Punk Sindrom', a da punk week ne ostane samo na jednom tjednu, tijekom svibnja možete ostvariti popuste, što na koncerte u Attacku, što na projekcije u Dokukinu! Od 30. travnja uz kupljene ulaznice za koncerte u Attacku dobivate popust na kino karte za Punk Week – i obrnuto; za kupljene Dokukino ulaznice – popust u Attacku!

Punk Sindrom' redatelja Jukka Kärkkäinen, 'Jani-Petteri Passi' je prvi od punk filmova koje možete vidjeti a donosi priču o bendu Pertti Kurikan Nimipëivët. Ako dušu punka čine bijes, strast, pobuna i želja da se nešto promjeni i kaže bez obzira na tuđe mišljenje, onda je Pertti Kurikan Nimipëivët bend koji utjelovljuje punk u njegovom pravom obliku. Sva četiri člana benda osobe su s mentalnim poteškoćama, čvrstim političkim stavom i mnogo mnogo ponosa. Put od Undergrounda do slave nije jednostavan, pa marljivo vježbaju, nastupaju na malenim koncertima popodne, ali i posjećuju pedikera.  Zavoljet ćete ovu nevjerojatnu punk četvorku dok gledate kako najbolji bend Finske osvaja svijet.

Foršpan dokumentarnog filma 'Punk sindrom'

Tri akorda, tri države, jedna revolucija... 'Punk in Africa' priča je o multirasnom punk pokretu unutar recentnih političkih i društvenih ustanaka koji su se dogodili u trima južnoafričkim državama: Južnoafričkoj Republici, Mozambiku i Zimbabveu. Pankerska je supkultura tu bila zaista radikalan politički impuls, proizašao iz ekonomskih poteškoća, političke borbe te čak i građanskog rata. Redatelji Jones i Maas donose nam ovu dosad neispričanu priču od njenih korijena – od underground scene Johannesburga ranih 70-ih, prvih multirasnih punk bendova formiranih krajem ustanka u Sowetu i militantnih anti-apartheid hardcore i post-punk bendova 80-ih do pojave slavljeničkih ska bendova inspiriranih Afrikom koji su se pojavili od Cape Towna do Maputa u demokratskim 90-ima.

Foršpan dokumentarnog filma 'Punk in Africa'

Taqwacore – The Birth of Punk Islam' redatelja Omara Majeeda je road-movie o ljudima koji su se odlučili suprotstaviti nelogičnostima koje islam promovira. Ljeto je 2007., a grupa pakistanskih pankera upravo je završila svoju američku turneju. Tu je Kourosh, Iranac iz San Antonia, sa svojim bendom Vote Hezbollah; Sena, Pakistanka iz Vancouvera koja vodi all-girl bend Secret Trial Five Marwan, koji u bendu Al-Thawra miješa arapsku tradiciju s metalom. Među njima, u centru svega, stoji čovjek koji je sve to pokrenuo – američki preobraćenik na islam, Michael Muhammad Knight, čovjek kojeg su obrazovali rigidni fundamentalistički učitelji u Pakistanu. No on je svoje učenje odlučio redefinirati i opisati ga u osuđivanom i zabranjivanom romanu 'Taqwacore' – spoju punka i vjere, slobode bez kompromisa, ali uz vezanost za religiju.

Foršpan dokumentarnog filma 'Taqwacore – The Birth of Punk Islam'

Što znači biti Židov u 21. stoljeću? 'Punk Jews u režiji JesseZook Mana će vas upoznati s protagonistima koji to postavljaju pitanje, svaki na svoj način – hasidski pankeri, ulični performeri, afroamerički židovski aktivisti... Svi oni čine pokret predanih Židova provokatora, predvođenih umjetnicima, aktivistima i glazbenicima različitih zajednica i podrijetla. Prkose pravilima i stereotipima na nekonvencionalne načine i ruše sve moguće granice. Upoznajte Yishaija, pjevača benda ortodoksnih pankera Moshiach Oi!, grupu radikalnih performera The Sukkos Mob, Amazing Amy, poznatu po svojim joga izvedbama, Kala Holczlera, osnivača pokreta Voices for Dignity i afroameričku židovsku hip-hop senzaciju Y-Love.

Foršpan dokumentarnog filma 'Punk Jews'

Ako sljedećih dana odete na bilo koju od ovih svirki u Attacku, ulaznica za bilo koji od filmova unutar punk weeka koštati će vas 10 kuna, umjesto uobičajenih 20 kuna

30. 4. Motus + Loš Primjer + Wise Up + Caino
2. 5. Deuil + Paramnesia + Hesperian Death Horse
3. 5. Prazna Lepinja + Lost Oscars
4. 5. Kalashnikov + Socijalna Služba + Kurve + Kriva Istina

A ako pogledate bilo koji od punk dokumentaraca od 7. 5. do 12. 5., u Attacku vas čekaju popusti na upad na sljedeće koncerte

8. 5. post hc metal: CELESTE (Francuska), HUNT (Hrvatska) -- (20 kuna umjesto 25 kuna)
23. 5. sk8 melodic punk: THE DECLINE (Australija), FAST RESPONSE (Hrvatska) -- (20 kuna umjesto 30 kuna)
2. 6. punk garage: TRIGGER EFFECT (Kanada) -- (10 kuna umjesto 20 kuna)

Za sve one željne glazbenog obrazovanja, omogućili smo i kupnju jedinstvene ulaznice za sve filmove - ukoliko želite pogledati sve filmove s programa, ulaznica za čitav punk week koštati će vas 50 kuna.