'100%'

Prvi hrvatski 'nevidljivi film' za slijepe

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 19.03.2009 13:17
  • Objavljeno 19.03.2009 u 10:00
crna fotka

crna fotka

Izvor: tportal.hr / Autor: -

'100%' polusatni je hrvatski dokumentarni film o slijepcu – snimljen za slijepce ili ukratko: film bez slike!

Sa svjetskim okvirima nikad nisi siguran, ali nekako smo uvjereni da je '100%' prvi hrvatski film snimljen isključivo za – slijepce! Drugim riječima, film bez slike. Da, dobro ste pročitali – film koji je zapravo hrabri eksperiment u trajanju od pola sata u kojem se puno pažnje posvetilo zvuku pa je cijeli snimljen u pedantno ispoliranoj surround tehnici. Ali iako tehnički postoji i slika, uz zvukove svakodnevice jedne slijepe osobe koju gledatelj sluša zureći u mrak platna kinodvorane (poput pomalo šokirane publike koja je gledala njegovu premijeru sinoć na Danima hrvatskog filma), ona je negdje u hodu jednostavno ostala zarobljena iza zidova prostorije za montažu. I pitanje je hoće li ikada biti puštena na slobodu.

Zanimljivo je da se redatelj Zoran Margetić nije odlučio za segregacijsku varijantu s dvije inačice (svaka u jedno kino, ili DVD s dva diska, u tom stilu), već samo za 'verziju za slijepe'. Glupo je uopće pokušavati debatirati o promoviranju ravnopravnosti, kada je očito da je na djelu obrnuta psihologija političke korektnosti – diskriminacija onih koji vide. Ne bih ništa rekao da su zaboravili skinuti poklopac s kamere uoči snimanja, ali sve jest snimljeno klasičnim, audio-vizualnim pristupom, iako je, dakle, u konačnici opstao samo audio. S nekoliko sekundi uvoda i malom vizualnom kompilacijom na špici.

Martina Kenji

Martina Kenji

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ekipa dokumentarca '100%': redatelj Zoran Margetić, 'renesansni čovjek' Nikola Vujnović i tonski velemajstor Mladen Škalec

No sam smisao dokumentarca i nije bila 'jednakost', koliko 'natjerati' prosječnog gledatelja da se stavi u poziciju Nikole Vujnovića, glavnog junaka filma '100%', ili kako objašnjava popratni tekst u katalogu DHF-a: 'Film je njegov subjektivni kadar, pa tako i mi u potpunom mraku pratimo njegovu priču. Prisiljeni smo biti slijepi (samo) pola sata u životu.' A Nikolin život, iako život osobe bez vida, uistinu jest život 'renesansnog čovjeka', usporedimo li ga čak i sa svakodnevicom većine ljudi koja vidi - on ustaje u samo rađanje zore, slijep mijenja dva autobusa i jedan tramvaj te u jednom danu stigne raditi, glumiti u kazalištu, pjevati, baviti se sportom i opuštati se uz pikado.

Najveći spektakl ipak će se dogoditi kada taj film dođe do HTV-a jer je za očekivati da će zaprimiti pristojan broj telefonskih poziva onih koji će se požaliti na tehničke smetnje. Hoće li ga HTV uopće htjeti prikazati? Pa, morali bi, jer su ga producirali. U svakom slučaju, dogodi li se to (a trebalo bi uskoro), zlobnici (poput mene) dobit će priliku komentirati da bi HTV-u s obzirom na kvalitetu sadašnjeg programa, bilo najpametnije emitirati ovakve sadržaje 24 sata dnevno. I ukinuti pretplatu, naravno.

'100%' je, ukratko, dokumentarac za slijepe i sve one koji barem nakratko žele to pokušati iskusiti, jedinstven i u svakom, khm, pogledu zanimljiva stvar za pogl... uhm, poslušati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi