PAT MAHONEY OTKAZAO NASTUP

Projekt Leftfield glavno ime ovogodišnje Hartere

11.07.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Pat Mahoney (LCD Soundsystem) morao je nažalost otkazati nastup na najavljenoj ovogodišnjoj Harteri, no umjesto njega dolazi jedno još poznatije ime, projekt s ogromnim utjecajem na razvoj elektroničke glazbe tijekom devedesetih - Leftfield!

Formiran davne 1989. u Londonu, Leftfield spada u pionire tzv. inteligentne plesne glazbe i progressive housea, što je kovanica kojom je Mixmag početkom 90-ih opisao njihov jedinstveni spoj house glazbe s primjesama dub i reggae zvuka. Uz suvremenike i jednako utjecajne grupe poput The Chemical Brothers i Underworld, među prvima u elektroničkoj glazbi počinju raditi s gostujućim vokalistima. Jedan od najpoznatijih primjera jest singl 'Open Up' s bivšim frontmenom Sex PistolsaJohnom Lydonom, koja dan danas služi kao ogledni primjer kako treba zvučati spoj rocka i plesne glazbe.

Leftfield - 'Open Up'


Tom su pjesmom najavili i svoj kultni album prvijenac 'Leftism' koji glazbene publikacije redovito uvrštavaju na top liste najboljih albuma svih vremena te ponajboljih britanskih albuma. Energična kombinacija duba, techna i breakbeata pridobila je kritiku i publiku, te osigurala milijunsku nakladu albuma.

Leftfield je velike uspjehe imao i na polju remiksiranja, gdje su im klijenti među ostalima bili Stereo MC's, Inner City, Tricky i David Bowie. Glazba im je korištena u brojnim reklamama, video igrama i popularnim filmovima ('Trainspotting', 'The Hackers', 'Vanila Sky', 'The Beach', 'Lara Croft: Tomb Raider', 'Judge Dredd').

Nakon nekoliko godina pauze u prošlom desetljeću, Leftfield se vratio na velike festivalske pozornice, a čast da ga u aktualnom DJ setu masterminda Neila Barnesa premijerno predstavi hrvatskoj publici pripala je riječkoj Harteri 20. srpnja

Uz Leftfield (DJ set) na glavnoj pozornici nastupaju i Doorly i Eli & Fur, također iz Velike Britanije te kao domaća podrška predstavnici Cokeandsmoke agencije Marmat, Jan Frensin i FM

Doorly spada u red onih čija karijera rapidno napreduje. Miljenik najpoznatijih radijskih urednika poput Annie Mac, Petea Tonga, Annie Nightingale i Zanea Lowea, voditelj labela Pigeonhole This i remikser na čijoj su listi klijenata Kanye West, The Prodigy, Dizzee Rascal, Basement Jaxx, Marina & The Diamonds i Calvin Harris, prije svega je vrhunski DJ koji je u svoje energične setove sposoban uvaljati techno, electro, dubstep, d'n'b, pa i disco. Odradio je turneju s Fatboy Slimom, zaradio poziv The Prodigy na njihov festival, te izgradio status čestog gosta brojnih velikih festivala i klubova. Često opisivan kao DJ s old school pristupom na novoj tehnologiji, ovaj vas momak neće ostaviti ravnodušnim!

Glazbeni dueti najbolji su kad se izrode iz dugogodišnjeg prijateljstva, tada kroz lakše razumijevanje i nadopunjavanje djeluju kao jedno. Primjera za to je mnogo, a jedan od novijih su Eli Noble i Jennifer Skillman odnosno Eli & Fur, djevojke koje je ljubav prema glazbi i modi spojila još u školskim danima. Svojim setovima, inspiriranim kako klasicimaold school Chicago housea tako i svježim house i techhouseom, zatresle su brojne britanske podije, ali i proputovale od Los Angelesa do Tokija te nastupile na festivalima poput Gladea, Glastonburyja i Dimensionsa.

Na Harteri ove godine u suradnji sa festivalom Republika gostuje Elektrana, centar za razvoj elektronske umjetnosti i kulture, iza koje su godine produciranja jednog od najuzbudljivijih Exitovih pozornica, najbolji elektro plesnjaci u regiji i vrlo popularni web-radio. Ovom prilikom za pultom će se naći disco house electro grunge duo Appaloosa iza kojih se kočopere labeli Kitsune i Italians Do It Better, potom poznati DJ, producent i novinar Jonty Skrufff, novosadska DJ-ka i promoterica Dead Trash Superstar, elektro istraživač Konrad Medvedov i riječki disco mag Mile Hund

Prvi dan 19. srpnja plešemo na brodu Arca Fiumana (Makina Pub) uz domaća imena: Seraphim Codex iz Bjelovara i riječki Work The Floor dvojac Wana i Fryera. Ulaz na brod je besplatan

Drugi dan, subotu 20. srpnja epicentar zabave je Marganovo i to na dva plesna podija. Cijena ulaznice je 70 kuna na blagajni festivala, odnosno 50 kuna u pretprodaji (Dallas Music Shop) - broj ulaznica u pretprodaji je ograničen, stoga nabavite svoj primjerak na vrijeme!