'ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE'

Premijerom filma Jasmile Žbanić počeo filmski Vox Feminae

18.11.2013 u 09:42

  • +2

Filmski Vox Feminae - otvorenje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vox Feminae

Bionic
Reading

Filmski dio Vox Feminae festivala otvoren je u prepunoj dvorani kina Europa svečanom hrvatskom premijerom filma redateljice Jasmile Žbanić 'Za one koji ne mogu da govore'

Ceremoniju je otvorila dugogodišnja prijateljica platforme Vox Feminae, Ida Prester, a tom je prilikom publiku pozdravila i koordinatorica festivala Gabrijela Ivanov

Nakon projekcije 'Za one koji ne mogu da govore' o filmu je s Jasmilom Žbanić razgovarala Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije. 'Jasmila je ovim filmom napravila svojevrstan spomenik ženama koje ne mogu govoriti. Uoči sutrašnjeg dana, kada se sjećamo žrtava Vukovara, trebamo se prisjetiti i žena Vukovara, od kojih su mnoge progovorile o seksualnim zločinima tek nakon 20 godina. Iz samog naslova ovog filma mogli bismo iščitati i one treće, 'one koji ne mogu da govore', kao one koji to ne žele ili ne smiju', primijetila je Rada Borić.

'Kada smo došli u Višegrad istraživati za ovaj film, svi smo osjetili tu tišinu koja je bila strašna. Problem je danas u BiH to što je vrlo teško naći način na koji govoriti. Govori se ili na načine koji su agresivni ili prešućuju ili se laže u svrhu manipulacije javnosti. Zato sam podigla ovaj virtualni spomenik, jer u Višegradu nije dozvoljeno podizanje spomenika ovim žrtvama', objasnila je redateljica Jasmila Žbanić

Razgovoru se pridružila i Paula Zore, članica koordinacije za organiziranje Ženskog suda, koji feminističkim pristupom pravdi želi pokazati da institucionalna pravda ne odgovara na zahtjeve i potrebe žena koje su preživjele ratno nasilje.

Premijeru su posjetile i uz gromki pljesak podržale brojne osobe iz javnog života, kao što su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, producent Branko Lustig, redatelj i umjetnički direktor festivala ZagrebDox Nenad Puhovski, redatelj Borut Šeparović, glumci Špiro Guberina, Bobo Jelčić, Sven Medvešek, Enes Vejzović, Bojana Gregorić, Goran Bogdan, Damir Markovina i mnogi drugi.

Vox Feminae festival već sedmu godinu zaredom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.

Festival se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Francuskog instituta i Veleposlanstva SAD-a.