U KINIMA: 'ATLAS OBLAKA'

Preambiciozna filmska poslastica

03.12.2012 u 07:53

Bionic
Reading

Kompleksni projekt Wachowskija i Tykwera solidan je, unatoč brojnim manama

'Atlas oblaka' dobar je film, ali svakako nije remek-djelo. Novi projekt brata i sestre Wachowski i Toma Tykwera pokriva mnogo priča kroz različite vremenske periode gdje isti glumci tumače brojne likove, svojevrsne različite inkarnacije pojedinaca povezanih na univerzalnoj razini.
Ovako kompleksna ideja proizašla je iz istoimene knjige i uistinu je teško zamisliti zanimljivu filmsku cjelinu koju će biti moguće pratiti, ali 'Atlas oblaka' uspijeva osnovne ideje jasno predstaviti gledatelju. Nažalost, kompleksni filmovi često imaju mnogo mana što je i ovdje slučaj, ali svakako ne tako velikih da bi ga se moglo proglasiti 'katastrofom' ili neuspjehom. Nakon dva besmislena nastavka Matrixa i promašaja 'Speedracer' dvojac Wachowski ovime dokazuju da još uvijek mogu ponuditi dobre stvari filmskome svijetu, baš kao i cijenjeni njemački redatelj Tom Tykwer ('Trči Lola, trči')

Osnovni problem filma nije količina raznolikih priča i likova, već njihova 'individualnost'. Naime, ideja filma jest kako sve priče, usprkos različitim vremenskim razdobljima, zapravo stvaraju jednu povezanu cjelinu, ali neke od njih su bolje napisane od drugih ili jednostavno sadrže karizmatičnije likove odnosno glumce. Posljedica toga je gledateljevo preferiranje samo određenih segmenata filma što će uzrokovati dosadu kada su oni manje zanimljivi na platnu. Budući da su redatelji nastojali

svim pričama pružiti ravnopravno trajanje, većini gledatelja bi dobar postotak filma mogao predstavljati gnjavažu. Za svaku briljantnu sekvencu postoji barem jedna slaba ili čak loša, što uključuje besmislene trenutke amaterski napisane komedije pune klišeja ili intenzivne scene akcijske potjere koje se uopće ne uklapaju u atmosferu filma. Isto ne vrijedi za glumce koji su gotovo svi izvanredni osim, naravno, Halle Berry. Misterij njenog statusa vrhunske holivudske glumice i dalje ostaje nerazjašnjen, jer iako solidno utjelovljuje likove, njima uvijek nedostaje karizme i glumačke energije potrebne da bi ih gledatelj upamtio, kao što to rade njeni kolege u filmu. Tom Hanks i Hugo Weaving potpuno preuzimaju sve svoje likove i čine ih posebnima dok Berry često djeluje suvišno i izgubljeno. Zapravo jedini loš potez oko kastinga filma, pogotovo kada ostanemo oduševljeni glumačkom kvalitetom mladih nada kao što je Ben Whishaw. Mnoge mane često se uspješno nadoknađuju sjajnom atmosferom koja ja uistinu konzistentna kroz cijeli film, svakako pohvalno s obzirom na različitost svih radnji. Teško je prigovoriti režiji, kameri, montaži ili glazbi, jer svi tehnički i audiovizualni elementi filma su gotovo perfektno 'upakirani' sa mnogo stila i bez pretjerivanja.

Zaključno, 'Atlas oblaka' isplati se pogledati, jer pruža mnogo dobrih trenutaka, neke hrabre filmske ideje i sjajne glumačke nastupe, ali nije za svakoga. Trajanje od skoro tri sata gdje će rijetko koji gledatelj biti oduševljen svim pričama mnogima bi moglo biti odbojno i često dosadno iskustvo. Wachowskiji su pokazali da je moguće i ovako kompleksne ideje prenijeti u moderni film bez da on bude potpuna holivudska 'smijurija' što je samo za sebe solidna preporuka čak i kad rezultat nije savršen.