VAFI

Podijeljene nagrade najboljim mladim animatorima

28.04.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada autorima najboljih animiranih filmova u Varaždinu je završio 4. Internacionalni Festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin-VAFI. Ove je godine dodijeljen i 'Plavi VAFI' za animirani film koji, po ocjeni žirija, najviše promiče prava djece

Najbolji animirani film u kategoriji MINI djece do 10 godina je 'Od kruha' talijanskog studija OTTOmani Association

U kategoriji MIDI djece od 11 do 14 godina prvu nagradu osvojio je film 'Pik, Pik' studija Kidscam Belgija

Težak posao žiri je imao u kategoriji MAXi, autori od 15 do 18 godina, gdje su u konačnici dodijeljene dvije ravnopravne prvenagrade. Dobitnici su animirani film 'Svježi zid' Wild kids animation studija iz Izraela te 'O siročetu' poljskog studija Joanna Polak

Predsjednik žirija Mohmamed Ghazala naglasio je odličnu kvalitetu animiranih filmova ovogodišnjeg VAFI-a, ističući da je žiri zaista imao težak posao odabiranja pet najboljih, a zatim i najboljeg uratka.

Istaknuo je kako je žiri pokušao biti maksimalno objektivan te da je svojim odlukama nastojao motivirati nagrađene, ali i sve ostale da i dalje marljivo rade na novim animacijama te dogodine opet pošalju prijave na varaždinski festival.

Osim prvih nagrade u svim kategoriijama dodijeljene su i po četiri ravnopravne nagrade za drugo mjesto.

Ove je godine dodijeljen i 'Plavi VAFI' za animirani film koji, po ocjeni žirija, najviše promiče prava djece. Nagradu je osvojio belgijski film 'Škola na selu' iz Liegea, a nagrada je dodijeljena u suradnji sa Uredom pravobraniteljice za djecu i UNICEF-om Hrvatska.

Na ovogodišnji VAFI prijavljeno je ukupno 229 animiranih filmova iz 54 škole ili kluba iz 26 zemalja. U službenu konkurenciju ušla su 103 filma, najviše do sada.

Uz službene projekcije animiranih filmova Festival je ove godine imao i niz animiranih filmova za djecu, izložbi, predavanja i radionica.