U KINU EUROPA

Počinje Tjedan češkog filma

23.09.2010 u 13:52

Bionic
Reading

Od 5. do 10. listopada 2010. traje 17. po redu Tjedan češkog filma. Ove godine će se predstaviti kroz šest recentnih naslova poznatih čeških redatelja

Najintrigantniji u programu je film Bathory, prvi film na engleskom jeziku etabliranog češkog redatelja Jurja Jakubiska i najskuplji češki film svih vremena. Film je interpretacija brojnih usmenih predaja o mađarskoj grofici Erzsébet Báthory (1560-1614), koja je, prema legendi, na svom imanju koje se nalazilo na području Slovačke mučila i ubijala svoje podanike, kupala se u krvi djevica te postala jedna od najkrvoločnijih žena - ubojica u ljudskoj povijesti.

U fokusu komedije Žene na kušnji redatelja Jiřía Vejděleka obična je žena - Helena, uspješna bračna savjetnica, koja najednom, nakon 23 godine braka, zatekne supruga in flagranti s mladom djevojkom. Helena mora iznova pronaći sebe, a u tom joj pomažu njezina rastresena kći Laura i majka Vilma, bivša glumica i principijelna gutačica životnih užitaka.

Aktualni češki kandidat za nagradu Europske filmske akademije, Kawasakijeva ruža u režiji Jana Hřebejka, intrigantna je drama koja je ime dobila prema najtežoj figuri origamija. U središtu zbivanja je renomirani češki psihijatar i bivši disident koji povodom dana osnivanja Republike treba primiti važnu državnu nagradu. Pripremanje velike svečanosti potakne događaje koji na površinu izbace njegove davno zaboravljene grijehe.

Pričom iz komunističke prošlosti pozabavila se i redateljica komedije 'Lijepa naša domovino' Irena Pavlásková. Scenarij filma je na temelju svojih autobiografskih proza napisala poznata češka spisateljica Terezie Boučkova, a prati odrastanje dviju djevojaka od dolaska ruskih tenkova na praške ulice 1968. u obitelji, u kojoj se smjenjuju očevi raznih političkih položaja.

Zaštitnik' u režiji Mareka Najbrta priča je o bračnom paru, radijskom novinaru Emilu i glumici u usponu Hani koja započinje 1938. Početak rata okrene njihov život naglavce. Hana kao Židovka gubi sve i pravo na život. Emil dobiva paradoksalnu priliku zaštititi svoju ženu i protivno svome uvjerenju ulazi u njemački propagandni aparat. Jednog dana banalna zabuna dovede do dramatičnog obrata u njegovom životu. Gorko-slatka komedija 'Očajnici' mlade redateljice Jitke Rudolfove (r. 1979) prati šestoro tridesetogodišnjaka - tri žene i tri muškarca koji prave bilancu svoga ne tako sjajnoga životnoga iskustva i odluče svi zajedno otići živjeti na selo.