17. DO 19. STUDENOG, KINO EUROPA

Počinje bogat filmski Vox Feminae

17.11.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Filmski dio Vox Feminae festivala održava se od 17. do 19. studenog u Kinu Europa. Na programu je 18 srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova iz recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva

U sklopu programa bit će prikazana i četiri kratkometražna filma hrvatskih autorica, 'Slonovi' redateljice Daine Pusić, animirani film 'Bla' Martine Meštrović, igrani film 'Mali debeli rakun' Barbare Vekarić i 'Pragovi' Dijane Mlađenović

Program počinje u nedjelju, 17. studenog, u 16 sati s filmovima 'Teen-feministkinja' (r. Therese Shechter) i 'Ženska kuća' (r. Johanna Demetrakas), te na ovogodišnjem Berlinaleu Teddyjem nagrađenim dokumentarcem 'Bambi' (r. Sébastien Lifshitz) o prvoj trans ženi koja je imala uspješnu karijeru pariške plesačice 50-ih i 60-ih godina, nakon čega je postala sveučilišna profesorica.

Istovremeno će se u dvorani Müller kina Europa prikazivati 'Razgovor Angele Davis i Yuri Kochiyama' (r. C. A. Griffith, H. L. T. Quan) u kojem međunarodno priznata znanstvenica, profesorica i spisateljica Angela Davis i 89-godišnja aktivistkinja nominirana za Nobelovu nagradu za mir Yuri Kochiyam razgovaraju o vlastitoj prošlosti i utjecajima koji su oblikovali njihova životna iskustva.

Prvog dana festivala u 20 sati je na programu i svečana hrvatska premijera novog filma nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić Za one koji ne mogu da govore'. Nakon projekcije o filmu će s Jasmilom Žbanić razgovarati Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije. Kroz razgovor će se pokušati doći do odgovora na pitanja može li umjetnost čuvati od zaborava i nekažnjivosti zločine nad ženama, te koja je društvena odgovornost umjetnosti, budući da je upravo film 'Grbavica' Jasmile Žbanić potaknuo odgovornost bosansko-hercegovačke države spram stradanja žena. Također će se govoriti i o prepletanju umjetničkih i aktivističkih praksi, ženskih festivala i ženskog uličnog aktivizma.

Razgovoru će se pridružiti Nela Pamuković i Paula Zore, članice koordinacije za organiziranje Ženskog suda, koji feminističkim pristupom pravdi želi pokazati da institucionalna pravda ne odgovara na zahtjeve i potrebe žena koje su preživjele ratno nasilje, a Ženski sud bit će mjesto u kojemu će žene biti subjektom pravde.


U ponedjeljak, 18. studenog, na programu je film o nastanku i povijesti poznatog časopisa Elle ‘I Elle stvori ženu’ (r. David Teboul), te lezbijska ljubavna priča 'Budućnost ljubavi moja' u kojoj redateljica Maja Borg, na rubu gubitka idealistične ljubavi svog života, vodi na poetsko putovanje kroz financijski kolaps, istražujući radikalno drugačije ekonomske i socijalne modele koje je predložio 95-godišnji futurist Jacque Fresco.

Istog dana će se prikazati i švicarski dokumentarac 'Zabranjeni glasovi: Laptop revolucija' (r. Barbara Miller) o svjetski poznatim blogericama Yoani Sánchez s Kube, Zeng Jinyan iz Kine i Farnaz Seifi iz Irana, koje su dio nove, umrežene proizvodnje modernih pobunjenika. Film prati korištenje društvenih mreža kao što su Facebook, YouTube i Twitter, kako bi se osudila i potaknula borba protiv kršenja ljudskih prava.

Iz programa za utorak, 19. studenog, izdvajamo dokumentarac 'Intersexion' (r. Grant Lahood) u kojem interseksualne osobe otkrivaju tajne o svojim nekonvencionalnim životima.

Vox Feminae Festival već sedmu godinu za redom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.
Festival se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreb, Zaklade Kultura nova, Francuskog instituta i Veleposlanstva SAD-a.