KONCERT GODINE U MOČVARI

Ozric Tentacles - 30 godina psihodelije!

20.10.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Trideset godina trajanja lavovski je zalogaj vremena, u bilo čemu, pogotovo ako je u pitanju rock grupa. Upravo taj jubilej, tri dekade na sceni, jedni od najupornijih 'sanjara i slikara' psihodeličnog space - rocka, Ozric Tentacles, podijeliti će večeras sa publikom u Močvari . Već dvaput su tamo nastupali, prvi put 2004 iako se organizacija tog koncerta već i dugo prije kuhala. Kada su ih u Močvaru najzad pozvali, a Ozric Tentacles protutnjali kroz nju, postali su bend čiji barem jedan album ima svaki clubber doma

Od uskog kruga ljudi koji su ih do tad slušali (ili bolje 'štovali'), ili uopće za njih čuli, i koji su se međusobno gotovo sigurno i poznavali, brojka je narasla. Neizmjerno. A zašto? Zato što su spektakularni! Iako svoju pomaknutu audio predstavu temelje na repetitivnim pulsirajućim bas linijama i gotovo pa robotski precizno odsviranim ritam dionicama bubnjeva, savršeno umotanima u plašt sintisajzerskih efekata i beskrajnim, minucioznim solažama, na trenutke se preobražujući u neki izvitoperen jazz, Ozric Tentacles ipak su prije svega klasičan brz, žestok i težak rock band sa klasičnim instrumentima. Novo pitanje; zašto onda horde 'trancera', koji inače partijaju isključivo na elektronsku glazbu, obožavaju live nastupe Ozric Tentaclesa? Jer ovi otkidaju ritmove tako privlačno, prirodno, iskreno, ali i ruku na srce, totalno opičeno i namjerno halucinogeno, da jednostavno bacaju u plesni trans.

U vitičastim ezoterijama Ozric Tentacles zvuka definitivno postoji taj neodoljivi plesni  'tribal call'. Osim glazbe, band iz Somerseta, nastao kroz jam-session u ljeto 1983 na Stonehenge festivalu ima i svoju drugu stranu. Duboka uvjerenja i filozofiju življenja koja im nikada nije dopustila recimo potpisati za bilo koju veliku izdavačku kuću al jest biti dovoljni dobri da prodaju na milijune ploča! Ipak, treba priznati da je određujući moment za band bio kada su početkom '90-ih, trendsetteri iz BMW-a odlučili 'posuditi' Sploosh, njihovu stvar, za auto-reklamu. Ozrici su napokon počeli puniti dvorane i rasprodavati koncerte. Povodom rođendana bend je mnogim fanovima ispunio želju i remasterirane pjesme s prvih 6 albuma, koji su već 20 godina rasprodani, stavio na CD. Originalno, bili su dostupni samo na kazeti, ručno rađeni od benda i prodavali su se samo na festivalima i koncertima.

Bespredmetno bi bilo nabrajati sada svih 25 i više glazbenika koji su prošli kroz bend, ali treba reći da su srce i duša na samom početku bili braća Ed i Roly Wynne. Nakon Rolyevog odlaska, i tužnog kraja nekoliko godina kasnije, band je izmijenio kišu ritam sekcija, ali, ustalila se ponovno 'familijarna shema'. Ed Wynne na gitari, basu, sintisajzeru i mnogočem drugom, njegova žena Brandi na basu i synthu, sin Sylas na klavijaturama i uz njih, bubnjar Balazs Szende. Osim etna, koji se kroz pjesme provlači pregrštom istočnoeuropskih sličica u Edovim gitarskim skalama, mnoge su pjesme i u potpuno nepravilnim ritmičkim vremenskim zapisima a bas se nezaustavljivo doslovno valja, pumpa i prevrće pod nogama koje nećete moći zalijepiti za pod. Čuje se svega, pa tako i utjecaje čistog funk-groovea ili jazz improvizacija, a lista onog čime Ozrici glazbeno raspolažu jednostavno je beskonačna. Jedno je sigurno, ovaj audio-vizualni kolač ne smijete propustiti kušati.

Močvara vrata otvara nešto prije 20 sati, a za zagrijavanje je zadužen DJ Zmayo, provjereni Ozricofil, a nakon svirke, za DJ pult će stati još jedan gost iz Engleske, Mantimash.
Koncert je predviđen za 21 sat a satnice se bolje pridržavati poručuju organizatori.

Ozric Tentacles live - Birmingham 2012 - Eternal Wheel