NE PROPUSTITE

Otkrivamo kojih vas 5 velikih filmova očekuje na ZFF-u

08.10.2014 u 07:20

  • +4

Velikih 5 na ZFF.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Ovogodišnji Zagreb film festival tradicionalno u svom programu Velikih 5 donosi izbor iz najvećih europskih kinematografija, a kojim se filmovima predstavljaju kinematografije Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske, prvi doznajte na Tportalu

Feniks

Njemačku kinematografiju u programu predstavlja 'Feniks', napeta drama jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih redatelja, Christiana Petzolda ('Jerichow', 2008., 'Barbara', 2012.) i treće ostvarenje u kojem se u naslovnoj ulozi pojavljuje njegova muza i trenutno najveća zvijezda nezavisnog njemačkog filma Nina Hoss.

Junakinja Nelly preživjela je strahote Auschwitza, no u bijegu iz logora zadobila je teške ozlijede lica zbog kojih je podvrgnuta nizu plastičnih operacija. Nelly se vraća u Berlin kako bi jednom zauvijek riješila dvojbu – je li ju njezin voljeni suprug Johnny prokazao nacistima.

Ljubomora

Punokrvna drama na francuski način, 'Ljubomora', najnoviji je film velikog francuskog filmaša Philippea Garrela. Garrel je snimio film prema stvarnim događajima iz ljubavnog života svoga oca, poznatog francuskog glumca, a naslovnu ulogu igra njegov sin Louis koji se proslavio ulogom u Bertoluccijevim 'Sanjarima'.

Junak 'Ljubomore', kazališni glumac Louis ostavlja suprugu Clothilde radi Claudije (Anna Mouglalis iz filma 'Coco Chanel & Igor Stravinsky'). Claudia i Louis se vole, no na njihovom ljubavnom planu vlada veliko nepovjerenje. U središtu ljubavne zavrzlame je Charlotte, Louisova kći iz veze s Clothilde... Fotografiju filma potpisuje slavni direktor fotografije Willy Kurant, koji je radio s velikanima poput Godarda i Wellesa.

Život je ljepši zatvorenih očiju

Španjolski film 'Život je ljepši zatvorenih očiju' naslanja se na crticu iz života Johnna Lennona koji je 60-ih odlučio napustiti Beatlese i postati glumac u Almeriji (Španjolska), a slučaj je htio da upravo tamo zabilježi prve note svoje pjesme Strawberry Fields.

Film, inače šesterostruki osvajač nagrade Goya 2014., temelji se na istinitoj pričio profesoru engleskog jezika iz španjolske provincije koji, kad sazna da je Lennon u Španjolskoj, sjeda u automobil i odlučuje ga potražiti. Redatelj filma David Trueba poznati je španjolski književnik ('Otvoreno cijelu noć', 2010.; 'Četiri prijatelja', 2012.) i scenarist ('Perdita Durango'), a naslovnu ulogu tumači Javier Cámara kojeg poznajemo po fantastičnim izvedbama u filmovima Pedra Almodóvara ('Putnici ljubavnici', 2013.;'Loš odgoj', 2004.; 'Pričaj s njom', 2002.).

Pasolini

U studenom 1975. poznati talijanski filmaš Pasolini – čiji se film 'Salò ili 120 dana Sodome' zbog eksplicitnih scena nasilja i seksa smatra najkontroverznijim filmom svih vremena –ubijen je na plaži 40-ak kilometara od Rima u nerazjašnjenim okolnostima.

Je li sedamnaestogodišnji mladić, muška prostitutka koji je i priznao ubojstvo, stvarno ubio slavnog redatelja ili je za njegovo ubojstvo kriv netko drugi, možda čak i sama talijanska vlada? Oko tog se pitanja već 40 godina razvijaju brojne teorije urote, a film 'Pasolini' kontroverznog redatelja Abela Ferrare pokušava dati odgovor kroz rekonstrukciju posljednjih nekoliko dana života neobuzdanog genija.

X+Y

Britanski dokumentarist Morgan Matthews predstavlja se s prvim igranim filmom 'X+Y' koji je inspiriran njegovim ranijim dokumentarcem 'Beautiful Young Minds' (2007.).

Kao i spomenuti dokumentarac, 'X+Y' prati natjecatelje matematičke olimpijade, a posebno matematičkog genija Nathana Ellisa (Asa Butterfield, 'Enderova igra', 'Hugo'). Njegova je dijagnoza poremećaj iz spektra autizma, a fiksacije su mu matematički obrasci. Nathan je izuzetno vezan za oca, no nakon njegove smrti u automobilskoj nesreći dječak nema s kim podijeliti svoj unutrašnji svijet, a nerado ga dijeli čak i s majkom Julie (Sally Hawkins;'Godzilla', 'Jasmine French'). Majka i Nathan pronalaze 'zamjenskog oca' u Martinu Humphreysu ('Rafe Spall', 'Pijev život'), tutoru matematike koji je i sam jednom bio matematičko čudo i natjecao se na matematičkoj olimpijadi.


Program je ostvaren u suradnji s EUNIC mrežom.