MISSION OF BURMA

Očevi američkog post punka dolaze u Zagreb

05.12.2012 u 12:30

Bionic
Reading

U ponedjeljak 10. prosinca u zagrebačkom KSET-u svjedočit ćemo komadiću glazbene povijesti. Naime pred nama će se pojaviti jedan od najutjecajnijih gitarskih bendova u protekla četiri desetljeća, i jedan od rijetkih čije je ponovno okupljanje nakon više od 20 godina pauze imalo smisla

Mission of Burma i dalje zvuče vrlo energično

Mission of Burma su nastali 1979. u Bostonu, gradu koji će tek dosta kasnije izroditi Pixiese i postati jedna od rock meki 80-ih. U tom prvom dijelu karijere koji ih je i učinio kultnima stigli su objaviti tek dva izdanja – EP Signals, Calls and Marches i album Vs., da bi se bend 1983. raspao zbog upale srednjeg uha gitarista Rogera Millera, koju su, kažu, izazvali vrlo bučni nastupi benda.

Godine 2002. vraćaju se na scenu pojačani Bobom Westonom, basistom Shellaca, i izdaju četiri albuma koja ne odstupaju od bazične noise rock filozofije ovog benda, niti u jednom trenutku ne zvučeći dosadno i anakrono. Tijekom te dvadesetogodišnje stanke nema benda koji se u nekom trenutku karijere nije pozvao na njihov utjecaj – od Pixies i R.E.M. do Sonic Youth i Nirvane.

Posljednji album Unsound, objavljen ove godine, još je jedan oštar, odlučan i beskompromisan komad buke koju nitko drugi ne može reproducirati. Tako ćemo, nakon dva gostovanja The Fall (u Zagrebu i Šibeniku) te nastupa Wire na zagrebačkom Jarunu, svjedočiti i trećim apostolima vitalnog post punk trijumvirata. I to u KSET-u, klubu kao stvorenom za buku.

Ulaznica još ima po pretprodajnim cijenama od 100 kn (na dan koncerta su 120), i to na uobičajenim mjestima za Žednouhe koncerte: knjižara Rockmark (Berislavićeva 13, Zagreb) i Dirty Old Shop (Tratinska).