AMERIČKI ŽANROVI U HRVATSKOM IGRANOM FILMU

Objavljena knjiga 'Filmski prostori' Tomislava Čegira

05.02.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Iz tiska je, u nakladi Hrvatskoga društva filmskih kritičara, izišla knjiga uglednoga hrvatskog filmskog kritičara Tomislava Čegira naziva 'Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma'

U devet studija Čegir razmatra odslike američkih žanrova u hrvatskom igranom filmu od 1980-ih do danas. U svakom od odabranih devet hrvatskih filmova ('Zločin u školi', 'Osuđeni', 'Diploma za smrt', 'Stela', 'Vrijeme ratnika', 'Tri muškarca Melite Žganjer', 'Crvena prašina', 'Put lubenica', 'Živi i mrtvi') u domaćem se kontekstu, katkad i citatno, restrukturiraju obrasci američkih filmskih žanrova (film noir, vestern, gangsterski film, film ceste, pustolovni film, romantična komedija, kriminalistički film, socijalna drama, film o boksu, ratni film itd.), pri čemu se temeljne mitske strukture, propuštene kroz žanrovsku prizmu, reinterpretiraju i u hrvatskoj društvenoj stvarnosti.

Ova knjiga tako nudi nov pogled na žanrovski ciklus u hrvatskom igranom filmu 1980-ih, dokazujući da su se žanrovske tendencije toga desetljeća logički nastavile i 90-ih, pa i kasnije.

Tomislav Čegir piše o filmu i stripu od 1994. godine, koautor je knjige 'Hrvatski filmski redatelji I.' (2009) i dobitnik Nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku u 2009. godini.

Knjigu je objavilo Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a distribuira je Hrvatski filmski savez hfs.hr).