SLAVLJE FILMA

Novi Von Trier, Almodovar i Woody Allen u Cannesu

11.05.2011 u 07:15

Bionic
Reading

Festival u Cannesu počeo je danas – evo što sve propuštate, ako niste tamo

Kriza ne štedi nikoga – već nekoliko godina, otkada je počeo pad burze, dolara, poslovanja i globalnog standarda, padale su i mnoge draži filmskog festivala u Cannesu: pao je broj prodanih naslova na najvećoj tržnici i dana koje su donedavno nedodirljivi producenti mogli provesti u skupim hotelima, kao i količina tuluma na luksuznim jahtama usidrenima u izložbenom prostoru Azurne obale.

'Midnight In Paris'

No to ne znači da Cannes, koji je pregrmio i daleko veće nedaće, ne nastavlja dalje, pokušavajući balansirati između maksimuma ostvarivog glamura i maksimuma kvalitete, atraktivnosti filmske ponude.

Na festivalu koji počinje danas, 11. svibnja, odluka o najboljim filmovima sezone i ove će godine biti u rukama prosudbenog povjerenstva kojim kormilari Robert De Niro. Michel Gondry brinut će se o procjeni kvalitete kratke forme, a žirijem za dodjelu Camere d'Or predsjeda korejska redateljska ikona Bong Joon-ho. Svi oni moći će birati između standardno šarolike ponude.

Jedanaest dana dugi festivalski spektakl starta s premijerom 'Midnight In Paris', novim uratkom Woodyja Allena, romantičnom komedijom o američkoj obitelji na službenom putovanju u Parizu. Program Un Certain Regard otvara 'Restless', nova darama Gusa Van Santa.
Na ceremoniji otvaranja nagradu za životno djelo odnijet će Bernardo Bertolucci

'Arirang'

Za glavnu nagradu festivala, Zlatnu palmu, natječe se nova gomila zanimljivih naslova. Pedro Almodovar opet je upao u društvo odabranih, sa svojim 'hororom bez plašenja', kako je redatelj osobno opisao 'The Skin I Live In', priču o kirurgu koji pokušava spasiti ženin život stvaranjem njezine nove kože. Aki Kaurismaki Zlatnu palmu ganja s komedijom 'Le Havre', a ovog puta konkurenciju mu čine čak dva japanska redatelja, zapravo redateljica Naomi Kawase s dramom 'Hanezu' i legendarni Takashi Miike, s 3D remakeom samurajskog klasika 'Harakiri'. Bit će to ujedno i prvi put u povijesti da se jedan 3D film natječe za Zlatnu palmu!

Lars von Trier u Cannes se vraća sa svojom 'apokaliptičnom dramom' 'Melancholia', spojem obiteljske drame i priče o kraju svijeta, a pored brojnih drugih u društvo odabranih upao je i Nicolas Winding Refn (proslavljen trilogijom 'Pusher') s 'Drive', pričom o kaskaderu upletenom u kriminal.

Sekcija Un Certain Regard nije ništa manje atraktivna kada su imena u pitanju – za nagradu se natječu novi Kim Ki Dukov film 'Arirang', Bruno Dumont s 'Hors Satan', Eric Khoo s 'Tatsumi', a izvan konkurencije premijere će doživjeti novi film Jodie Foster 'The Beaver' (s Melom Gibsonom) pa čak i friški 'Pirati s Kariba'.