IGGY AZALEA

Nova seksipilna reperica, daleko je od klasika

23.04.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Iggy Azalea nova je bijela reperica na sceni. Nakon puno najava i odgoda njezin veliki debi konačno je u prodaji – nudi li ova dama išta više od seksipila, kojim se do sada prodavala sa svojim vrućim spotovima i provokativnom lirikom?

'I'm his new bitch!', repa Iggy Azalea u 'New Bitch', jednoj od poznatijih pjesama svog albuma prvijenca, definirajući u isto vrijeme i vlastitu poziciju na glazbenoj sceni. Na kojoj se upornim radom uzdiže već nekoliko godina, ne bi li u posljednjih godinu i sitno uspjela dosegnuti dovoljno veliku slavu da je išla na turneju s Beyonce – bez 'službenog' dugosvirača iza sebe!

Kad kažemo naporan rad, mislimo prije svega na naporno razodijevanje i provociranje webom; Iggy je poznata po svojim rubno erotskim spotovima, u kojima poput golišavog pin up/hip hop križanca prodaje seksipil, koliko ritam i rime. Iako ni potonje nije loše – doduše, ritam je često jači od rime, ali nije ona loša reperica.

Tehnički gledano, zna što radi. Na kraju krajeva, ne bi ni T.I., njezin mentor i šef diskografske kuće Hustle Gang (podetiketa Islanda), potpisao i usmjeravao bilo koga. Azalea stiže iz Australije, još je 2011. bacila YouTube na koljena viralnim hitom 'Pussy', a nakon pokojeg zapaženog mixtapea te EP-ja 'Glory' iz 2012, eto je i s prvim službenim LP-jem, s kojim pokušava biti nova Rihanna, Rita Ora i Katy Perry - makar s drugim mikrofonskim sredstvom.


Osamdesete su i dalje u modi. Najdulji retro trend u povijesti ne prestaje inspirirati sve nastalo na potezu od krojačkog stola do zvučnika, a nakon Miley Cyrus, Iggy uranja izravno u estetiku 'Poroka Miamija' pa iza raskoši boja i melodija donosi klasičan ćušpajz motiva koji su obilježili Reaganove osamdesete: materijalizam, seks, raskoš, seks, egoizam, hedonizam... seks.

No kada skinemo sliku, seksa baš i nema toliko koliko bi čovjek očekivao na temelju dosadašnjeg iskustva – 'The New Classic' je prilično 'ozbiljan', tipično ispoliran i pomno skrojen hip hop album za 2014, u osnovi mješavina elektronike, bouncea, popa, pjevanja i repanja, što podrazumijeva sve od hita 'Change Your Life' preko bahatih ispovjednih traktata poput 'Don't Need You All' do tipično patetičnih motivacijskih brojalica 'Impossible Is Nothing' i razvodnjenih karipskih cimalica kao što je 'Lady Patra' s Mavadom. Školski, dakle.

Zbog čega je, na kraju krajeva, 'The New Classic' daleko od novog klasika – ma daleko od klasika bilo koje vrste, a iako se nađe pokoja pjesma uz koju ćete zaplesati kada je čujete jako, klupski glasno, rezultat je previše ziheraški megaprojekt koji nema snagu ranih uspjeha repajuće plavuše.

Ocjena: 5 / 10

Izdavač: Island