NEDJELJNA AVVANTURA NA TPORTALU

Nova radikalna desnica i stari grijesi

04.01.2014 u 09:00

Bionic
Reading

'Nedjeljna Avvantura na tportalu' u nedjelju 5. siječnja nudi opaki dokumentarac 'White Terror' o novim strujama među radikalnim ekstremistima te igrani film 'Jo's Neighborhood' o povratniku iz zatvora koji uviđa to da se svijet poprilično izmijenio otkad ga nije bilo

Dokumentarac 'White Terror' je posljednji dio trilogije o skinhedima, mržnji i rasizmu. U više od dvije godine istraživanja autor Daniel Schweizer je razotkrio internacionalne mreže radikalnih ekstremista koji se skrivaju iza slogana 'White Power' (Bijela snaga) i 'New Racist' (Novi rasisti), a put ga je vodio od Stockholma preko Dallasa do Moskve.


Bijeli teror trailerby eyeonfilms_croatia
Otkrio je kako je u posljednjih pet godina došlo do velikih promjena među radikalnim ekstremistima. Veterani su se povukli ili umrli, a na njihova mjesta su došli novi ideolozi koji su se raširili diljem Europe, Sjeverne Amerike i Rusije. Ne briju nužno glave, ali zato vode korporacije, klubove, uređuju časopise i internetske portale te su stare simbole zamijenili novim. Na pozicijama na kojim se nalaze novi ekstremisti šire rasističku propagandu putem internetskih stranica te objavljujući sve veći broj rasističkih knjiga, pamfleta, časopisa, CD-a, audio i videozapisa, dolazeći tako do širokog broja publike. U tom kontekstu čini se da je neonacistička ideologija zauzela nove teritorije i pronašla plodno tlo za propagandu.

Jeadn od sugovornika u filmu  slavni je švedski pisac Stieg Larsson, autor trilogije Milenijum.

Daniel Schweizer rođen je 1959. godine u Ženevi. Paralelno sa studijem vizualnih umjetnosti počeo je raditi za švicarsku televizijsku kuću na francuskom govornom području TSR. Godine 1982. preselio se u Pariz u kojem se nastavio školovati te se priključio filmskoj industriji kao pripravnik, a vrlo brzo je stigao do pozicije pomoćnika redatelja za TSR. Njegov prvi dokumentarac 'Vivre avec' (1983) imao je prilično bogat festivalski život, a za drugi, 'Sylvie', dobio je posebnu nagradu Europskog žirija.

Junak igranog filma 'Jo's Neighborhood', Jo, nakon 15 godina provedenih u zatvoru vraća se u svoju staru četvrt Menilmontant, koju čini niz posjeda u predgrađu Pariza. Ono što je nekoć bilo njegovo područje u potpunosti se promijenilo te kvartom vladaju nove bande i nova pravila. Jo se teško privikava na život na slobodi, pogotovo kada otkrije da je žena koju je nekoć volio majka 14-godišnjeg dječaka. Na kraju se mora pomiriti sa svojom mutnom prošlošću i beskonačnim izravnavanjem računa.

Redatelj Alain Minier snimio je svoj prvi kratki film, 'Le pain quotidien', 1991. godine, a prikazan je na brojnim festivalima, između ostalih na Sydney Film Festivalu. Među njegovim kratkim filmovima bitno je izdvojiti 'L’erreur est humaine', prikazan na Festivalu de Valencienne te izabran za program La nuit du court-métrage na festivalu u Cannesu 1998. godine. Osim režiranja filmova, Alain je radio kao scenarist igranih filmova kao što je 'Trop près du bord', kao i na televizijskim projektima za TF1 i France 2 poput 'Cyrano de Menilmontant' (2002), 'La Justice de Marion' i TV serije 'Placé en garde à vue' (1994). Također je nekoliko godina radio kao komičar na filmu i televiziji te u kazalištu. 'Jo’s Neighborhood' je njegov prvi igrani film.

Filmove 'White Terror' i 'Jo's Neighborhood' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 5. siječnja od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ga gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand