ONI STIŽU

Nova hrvatska rock scena svjetske klase

06.12.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Unazad nekoliko godina na hrvatskoj sceni pojavilo se desetak novih rock bendova koji svojom kvalitetom nimalo ne odudaraju od svjetske rock produkcije ili koji su nakon nekoliko godina djelovanja isplivali na površinu. Istovremeno, gotovo nitko od njih ne snima za neku hrvatsku diskografsku etiketu, već se oslanja na sebe odnosno internet ili pak inozemne izdavače i gotovo svi nude svoju glazbu besplatno. Odabrali smo desetak najzanimljivijih koji su se tijekom 2013. istaknuli svojim nastupima ili izdanjima

Gotovo svi ovi rock bendovi pjevaju na engleskom jeziku i nitko od njih kao uzor ne uzima Majke, Partibrejkerse ili neki domaći ili regionalni rock bend, već su svojim pjesmama i svojim zvukom daleko bliže globalnim rock zvijezdama. Štoviše i svojom kvalitetom! Neki od njih su na sceni gotovo 20 godina (poput grupe Sane), no teško da bismo mogli govoriti da je itko od njih osvojio domaću publiku. Grupe poput Cojonesa i Stonebridea daleko češće nastupaju širom Europe nego kod kuće.

Međutim, unazad godinu dana izniknuo je nemali broj rock bendova na površinu, pa je i interes publike sve veći. Što zbog sve veće posjećenosti njihovih koncerata, što zbog iznimne kvalitete koju nude, treba im definitivno posvetiti pažnju. Klupska večer u Zagrebu pod nazivom Good Vibrations, koja je prošlu sezonu zaživjela u Vip clubu, da bi se ove godine preselila u Vintage Industrial Bar, upravo je toj sceni postala odlična odskočna daska za promociju, pa se i publika navikla da će gotovo svaki puta moći vidjeti neki novi bend koji je zbog svoje kvalitete pozvan da se promovira i pokaže tko je i što je.

Posebno se istaknula grupa bendova okupljena u kolektiv House of Pablo koji će ovog vikenda, u petak, 6. i subotu, 7. prosinca u KSET-u prirediti festival House of Pablo, ne bi li se na što bolji način predstavili domaćoj publici. Tako u petak, 6. prosinca možete doživjeti grupe: She Loves Pablo, Straight Outta Fridge i Vinyl Slang, a u subotu, 7. prosinca: Muscle Tribe of Danger and Excellence, Malady Lane i Reflex Kid.

Mi vam predstavljamo desetak hrvatskih rock bendova koji su se istaknuli prvenstveno zbog svoje kvalitete, kao i čitav niz bendova stoner zvuka koji su i započeli ovaj val prije nekih sedam godina od strane grupa Stonebride, Ruiz, Cojones, Amygdala, Good day to die, Bastinado itd.