BRANKO IVANDA

'Ne mogu ga zagrliti, ali moj sin stalno živi sa mnom'

  • +18
  • +15

Predstavljena knjiga i natječaj NIKOLA IVANDA za najbolju kratku priču do 35 godina

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ino Zeljak

Sinoć je u dvorani Müller kina Europe predstavljena knjiga preminulog redatelja Nikole Ivande 'Bol i druge priče'. Promocija knjige posebno je bila emotivna za redateljevog oca Branka Ivandu

'Dvorana je bila krcata, a prezentacija fantastična. Njegovi prijatelji glumci su divno pročitali njegove tri priče. Bilo je jako emotivno i lijepo', kaže Branko Ivanda, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja. U čast prerano preminulog sina Nikole, također redatelja, objavio je zbirku njegovih književnih radova 'Bol i druge priče'.
 
'Umjesto uvoda napisao sam priču posljednjeg zajedničkog putovanja Nikole i mene. Pokušavam izdvojiti pojedine priče, ali to je za mene gotovo nemoguće. Iz knjige bih možda istaknuo filmsku priču 'Ništa od sataraša' koja je antologijska', kaže redatelj. Za njega je priprema zbirke bila posebno emotivna.

'To je kombinacija emocija i preciznog istraživalačkog rada, kasnije i uređvanja knjige. Tragali smo za tim njegovim pričama jer je zalio dva kompjutera sa kavom, pa su naši prijatelji kompjuteraši nekako uspjeli spasiti diskove. I njegova djevojka je tragala za rukopisima pa sam napravio njihov odabir i čini mi se da je od svega ispala dobra cjelina. Ovaj izbor iz njegove ostavštine vrijedi čitanja i tiskanja. Preporučio bih knjigu svima, ne samo kao otac jer mislim da je vrlo emotivna, zanimljiva i mislim da će čitatelji uživati u njoj', kaže redatelj. Dodaje kako je Nikola svoje priče objavljivao po časopisima i u antologiji pisaca Plime te Večernjem listu.

'Nikola živi sa mnom stalno. Ne mogu ga fizički zagrliti i poljubiti, ali je uvijek tu, sa mnom', rekao je redatelj. Sa svojim sinom je zajedno stvarao poznate televizijske serije 'Obični ljudi', 'Ponos Ratkajevih', 'Sve će biti dobro' i 'Dolinu sunca'. Nikola Ivanda s ocem i bez njega htio je snimiti još puno projekata. No sudbina ga je prekinula. Od posljedica srčanog udara preminuo je prije tri godine, u 36. godini života. 

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL


Branko Ivanda sa suprugom Lidijom, Anom Vilenicom i sinom Nikolom na premijeri filma 'Lea i Darija'

Kako je bilo i tko je sve bio na promociji knjige pogledajte u galeriji fotografija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!