MORCHEEBA U TVORNICI

Nastup zreo za live album

12.12.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Peti hrvatski nastup Morcheebe pokazuje da je posrijedi gotovo domaći bend koji pred raspoloženom publikom neopterećeno izvodi najveće hitove uz vrsnu interakciju. Uz vrsno ugođen razglas, riječ je o koncertu kojim bi se bend mogao predstaviti i putem diskografskog dokumenta

Želi li se Morcheeba fanovima širom svijeta predstaviti live albumom, onda bi ih zapis s koncerta u zagrebačkoj Tvornici 11. prosinca svakako prikazao u najboljem zvučnom svjetlu. Gotovo dupkom puna Tvornica, uz prilično raspoložen bend i vrlo dobar razglas rezultirali su dojmljivim jednoiposatnim nastupom na kome je Morcheeba izvela set najvećih hitova.

Ne čudi što su inzistirali da se u turneju dodatno uvrsti i zagrebački nastup: ovo im je bio peti koncert na ovim prostorima (četiri u Zagrebu i jedan u Varaždinu), imaju vjernu sljedbu, a klupski nastup potenciran je iskrenom neposrednošću i vrlo dobrom komunikacijom s publikom koju je izvrsna pjevačica Skye Edwards potencirala gotovo između svake pjesme.

Doduše, publika nije baš aktivno izražavala svoje oduševljenje, pustili su da ih Skye vodi, ali svaki njezin poticaj ('Da čujemo dečke, da čujemo cure', davanje ritma pljeskom ili zamasi rukama lijevo-desno) prihvatili su doslovno objeručke. Tako je bilo i uoči bisa, kad je Skye smartfonom fotografirala publiku s uzdignutim rukama ili kad je inzistirala da svi uključe svoje mobitele, i osvijetle prostor pred sobom, pa je u Tvornici tada bilo više zračenja nego na Vrbanima.

Kad je rekla da će izvesti prvu pjesmu s njihovoga prvog albuma (Moog Island s albuma Who Can You Trust? iz 1996.) i upitala zna li netko iz publike koja je to skladba te dobila točan odgovor iz prvih redova, gitarist Ross Godfrey otišao je u backstage i pogađaču poklonio bocu tekile, a i kasnije je podijelio tekuće darove. Domaćinskoj atmosferi pridonio je i minimalistički postavljen stejdž, samo s disko-kuglom kao dekorom.

Dok je prvi dio nastupa, koji je bez bisa trajao 70 minuta, uglavnom bio rezerviran za lelujajuće skladbe trip hop usmjerenja uz povremeno lakše dizanje tempa s provjerenim uspješnicama kao što je Part of The Process, finiš je pripao skladbama koje su iz trip hopa evoluirale u trip pop: The Sea, Blindfold Rome Wasn't Build In a Day.

Pritom je izvrstan kontakt s publikom ostvaren skladbom 'Blindfold' koju su posjetitelji zdušno otpjevali sa Skye Edwards nakon čega je uslijedio dugotrajan pljesak.

Bis je otvoren pjesmom Over and Over koju su izveli originalni članovi benda Skye Edwards i Ross Godfrey, a svakako kulminacija koncerta bila je izvedba zaključne skladbe Let me See u kojoj je kompletan petočlani bend iskazao nesputano sviračko umijeće. Skye Edwards je prije toga najavila kako je posrijedi posljednja pjesme, a na negodovanje publika rekla je kako će se sigurno vratiti u Hrvatsku.

Razloga svakako ima, jer Morcheeba postaje gotovo domaći bend koji uvijek može računati na raspoloženu hrvatsku publiku poput svojedobno Carter USM-a ili u novije doba The Nationala. Stoga i njihov peti hrvatski nastup očito predstavlja jedan od vrhunaca ovogodišnje koncertne sezone.