ALBUM NAGRAĐEN GRAMMYEM

Nastup Dee Dee Bridgewater u Rovinju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 14:11
  • Objavljeno 28.02.2011 u 12:23
Cover Eleanora Fagan

Cover Eleanora Fagan

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Jedna od ponajboljih jazz pjevačica današnjice, Dee Dee Bridgewater, pred svoj nastup u Rovinju osvojila je treću Grammy nagradu u karijeri, i to za najbolji vokalni jazz album. Grammyja joj je ove godine donio album posvećen slavnoj Billie Holliday – ‘Eleonora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee’ - koji će ujedno i predstaviti na predstojećem koncertu 8. ožujka, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj

'Poput mnogih pjevačica koje se nadahnjuju ostavštinom Billie Holiday, i Dee Dee Bridgewater je snimila posvetu ovoj legendarnoj pjevačici, prema mišljenju mnogih, najboljoj u povijesti jazz glazbe. No, ona je jedna od rijetkih koje su uspjele izbjeći zamku oponašanja.

Naime, za razliku od umorne i nesretne žene s cvijetom u kosi, naslonjene na šank i s čašom u ruci, kako je najčešće predstavljaju, Dee Dee Bridgewater pjevajući skladbe iz njezina repertoara iskazuje vlastiti karakter koji se očituje u poletu, vedrini i životnoj radosti. Uostalom, više ne mora glumiti kao u kazališnoj predstavi 'Lady Day' u kojoj je igrala naslovnu ulogu.

U ovim izvedbama to je autentična Dee Dee Bridgewater. Sjajnu podršku pronašla je u novim suradnicima za koje tvrdi da su najbolji s kojima je do sad surađivala: saksofonistu i klarinetistu Jamesu Carteru koji je i sam snimio album posvećen Billie Holiday ('Gardenias for Lady Day'), kontrabasistu Christianu McBrideu, bubnjaru Lewisu Nashu te pijanistu Edselu Gomezu koji je priredio nove aranžmane za sve skladbe uvrštene na ovaj album.

Upravo zahvaljujući poticajnoj ritam sekciji te virtuoznom feelingašu Carteru, koji se šulja oko njezinog vokala, obogaćujući ga ovisno o karakteru pjesme, nadopunjavajući ga nježnošću ili bijesom te rastura u solima, ostvarila je impresivne izvedbe još jednom potvrdivši status jedne od vodećih svjetskih jazz pjevačica.

To su standardi kojima je 'Lady Day' udahnula osoban pečat i kroz koje je postavila nove, visoke standarde emotivne jazz interpretacije: 'Lady Sings The Blues', 'All Of Me', 'Good Morning Heartache', 'Lover Man', 'You've Changed', 'Miss Brown To You', 'Don't Explain', 'Fine And Mellow', 'Mother's Son-In-Low', 'God Bless The Child', 'Foggy Day' te 'Strange Fruit' kao najosobnije i najpotresnije svjedočanstvo (njezina je baka bila ropkinja i svjedokinja linča) rasizma kojem je i sam svjedočila.

Sve su izvedbe uvrštene na ovaj album osjećajne i profinjene, uvjerljive i sugestivne, svježe i privlačne, visoke estetske razine, iako suzdržanije nego na koncertima. Naime, na nastupima na kojima su ih izvodili nošeni ovacijama publike one su dužeg trajanja uz prepuštanje trenutnom nadahnuću, s više žara, spontanosti i komunikacija te vatrenijim, luđim solima svih članova banda, posebice Cartera koji im se prepušta u bespoštednom 'ratu' s bilo kojim od saksofona ili klarineta koje svira, što je definitivan razlog da se rovinjski koncert ne smije propustiti', stoji u kratkom osvrtu na njezin album Davora Hrvoja iz HI-FI magazina.

Koncert Dee Dee Bridgewater: To Billie with Love – A Celebration of Lady Day održat će se 8. ožujka u prostorima bivše Tvornice duhana Rovinj, Obala V. Nazora bb, Rovinj, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće kupiti u pretprodaji na svim prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr po cijeni od 250 kuna u zoni I, odnosno po 200,00 kuna u zoni II.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi