KONCERT U HARD PLACEU

Nashville Pussy: Rock'n'roll do jaj(nik)a

03.06.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Žestok zagrebački nastup mješovite četvorke potvrdio je sve epitete koje Nashville Pussy sakuplja od proslavljenih kolega, od AC/DC do Motorheada. Nakon 12 godina Nashville Pussy vratili su se u Hrvatsku; prvi nastup imali su u Koprivnici 2003. kad su raspametili posjetitelje, a sličan efekt bio je i na nastupu u Hard Placeu u Zagrebu

Svi epiteti s kojima su se dovukli u Hard Place stoje – bend koji je najbliži svirci AC/DC u sedamdesetima, ili ponajbolji izbor za predgrupu Motorheadu, možda još kraće: punk AC/DC ili Motorhead sa sisama. U svakom slučaju, uz ova dva banda, Ramonesi i ZZ Top također su usporednice s onim što sviraju Nashville Pussy. A to je jednostavan troakordni rock 'n' roll u najrudimentarnijem obliku koji zvuči kao da tutnjajući vlak prolazi kroz šlag, bez opuštanja, i s nemjerljivim viškom adrenalina. Smješten u mali klub s tristo posjetitelja, ponajviše dobiva na izražajnosti, tako da su svi elementi za nastup koji odgovara osnovnim postulatima rokenrola bili zadovoljeni.

Krupniji brkati lider benda Blaine Cartwright s glasom Vita Corleonea na speedu suvereno je vodio kroz show, a kad se polio s pivom po glavi u završnici nastupa (a onda stavio šešir na smočenu kosu), izazvao je nepodijeljeno oduševljenje. Završnica je bila furiozna kad je bend iz standardnoga tvrđeg izričaja ubacio u višu, pankersku brzinu pa su skladbe 'Why Why Why' i 'Go, Motherfucker, Go' izazvale primjerenu euforiju.

Scenski su ipak bile zanimljivija Cartwrightova supruga Ruyter Suys koja suvereno vlada gitarom i vitla kosom, a publiku je u finišu počastila trganjem svih žica i uporabom bubnjarske palice kao gudala te nova basistica Bonnie Buitrago koja je uz (pre)bradatog bubnjara Jeremyja Rema Thompsona mahnito držala žestok tempo. Bend je vedro i veselo na pozornici dijelio pivo i Jack Daniels, a to je tematski i dio njegovog repertoara.

Nastup je trajao 70 minuta (uz dvadesetak skladbi uglavnom ramoniodnoga dvominutnog trajanja), nakon čega se bend vratio na 10-minutni bis s još tri pjesme. Klub Hard Place uistinu je bila dobra arena za njihov vrući nastup s obzirom na malen prostor sa standardnim, ne prejakim ventilacijskim gabaritima, pa je tako Ruyter Suys neprestano morala brisati žice i prste. Razorni rock Nashville Pussy svojedobno je dospio do nominacije za Grammy, no to je bio i maksimalan masovni domet benda. Svirka u malim klubovima predstavlja im samoostvarivanje u prirodnom staništu, a zagrebački posjetitelji u to su se uvjerili uistinu na mlazni pogon.