OSCAR

Najzanimljiviji detalji najprestižnije filmske nagrade

26.02.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Sve je spremno za 84. dodjelu najprestižnijih filmskih kipića, a ovo su neke od zanimljivosti s prijašnjih dodjela Oscara

Ovogodišnju ceremoniju vodit će Bill Crystal kojem će to biti deveti put da se našao u ulozi domaćina na dodjeli Oscara. Najviše se puta, čak jedanaest, u toj ulozi našao Bob Hope.

Redatelj s najviše nominacija u povijesti je Woody Allen, ima ih 23. Meryl Streep osvojila je najviše nominacija za ovu nagradu, čak sedamnaest.

Davne 1974. kad je Elizabeth Taylor trebala stupiti na pozornicu njome je protrčao goli uljez i zaradio veliki pljesak publike.

Kad je 1973. Marlon Brando dobio Oscara za ulogu u filmu 'Kum' odbio ju je primiti. U njegovo ime nagradu je primila Sacheen Littlefeather, pripadnica indijanskog plemena Apači, koju je u svoje ime poslao na dodjelu.

Dodjela Oscara 1989. godine koju je producirao Allan Carr smatra se najvećom katastrofom u povijesti šoubiznisa. Naime, uvod u ceremoniju koji je činila plesna točka trajao je punih 20 minuta, a onda je glumac Rob Lowe, te godine optužen za seks s maloljetnicom, pjevao sa Snjeguljicom hit 'Proud Mary'.

Nezaboravni su trenuci i kad je neukrotivi Talijan Roberto Benigni 1999. skakao po stolicama u publici kad je njegov film 'La vita e bella' proglašen najboljim. Nakon toga izgrlio je na pozornici sunarodnjakinju Sofiju Loren.