POBJEDNIK U VENECIJI

Najveće priznanje u karijeri Emira Hadžihafizbegovića

08.09.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u filmu 'Takva su pravila' na filmskom festivalu u Veneciji

Emir Hadžihafizbegović osvojio je i publiku i kritiku na 71. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Pedesettrogodišnji glumac bio je bolji od ostalih 17 kandidata u natjecateljskom programu Horizonti te je osvojio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u filmu redatelja Ognjena Sviličića.


Jedan od najboljih glumaca iz regije, kojeg publika pamti po važnijim ulogama u filmovima 'Armin', 'Karaula' i 'Kod amidže Idriza', iako je više puta bio nagrađivan za svoj rad, pri primitku nagrade priznao je kako mu je ovo najvažnije priznanje u karijeri.

Riječ je o uzbudljivom i uznemirujućem filmu koji prati život bračnog para Maje i Ive (Jasne Žaliće i Emira Hadžihafizbegovića) sa zagrebačke Savice čiji sin završi u bolnici nakon što ga pretuku vršnjaci. Oni će se uhvatiti u koštac s državnim institucijama koje nikako nisu na njihovoj strani. Film je nastao u hrvatsko-francusko-makedonsko-srpskoj koprodukciji.