KINO EUROPA, OD 1. DO 6. PROSINCA

Najbolje od najboljeg na Tjednu izraelskog filma

15.11.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj pet puta organizira Izraelski filmski tjedan u kinu Europa od 1.do 6. prosinca

Izraelski filmski tjedan
jedan je od brojnih kulturnih događanja koje organizira Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj s ciljem približavanja dviju kultura, Hrvatske i Izraela, te predstavljanja izraelske kulturne scene građanima Hrvatske. Ove godine imat ćemo priliku pogledati najbolje od izraelske kinematografije u pet dokumentaraca i 12 igranih filmova. Ujedno će premijerno biti prikazan HRT-ov film 'Izrael – zemlja na tri mora' redatelja Mire Brankovića

Filmski tjedan započinje filmom 'Lov na slonove' istaknutog izraelskog redatelja Reshefa Levija s impresivnom glumačkom postavom predvođenom sir Patrickom Stewartom i Sassonom Gabaijem. U žarištu filma je pametni 12-godišnjak Jonathan kojeg zadirkuju u školi. Jednog dana njegov otac i najbolji prijatelj Daniel nastradaju, što u potpunosti mijenja Jonathanov život.

U filmu 'Veliki zli vukovi', redatelja Aharona Keshalesa i Navot Papushado, djevojčica nestaje u šumi i uskoro je pronađena mrtva kao posljednja žrtva u seriji strašnih ubojstava djece koja haraju gradom. Nezadovoljni policajac je potpuno siguran da zna tko je odgovoran, a ta osoba je plašljivi i društveno neprilagođeni učitelj.

'Večeras', u režiji Roija Wernera, bavi se susretom mladića i djevojke koji se, uslijed neuspjelog pokušaja da nađu parking, upoznaju, dajući nam sliku današnjih 30-godišnjaka.

U filmu 'Igor i putovanje ždralova', redatelja Evgenyja Rumana, 11-godišnji naslovni junak s ocem, ornitologom Peterom, spazi ždrala koji se izlegao, zaklevši se da će ga čuvati. Uživajući u prilici da bolje upozna oca, kojeg rijetko viđa od rastave, Igor je razumljivo uzrujan kada mu majka kaže da je odlučila emigrirati u Izrael, a Peter odbija to da dječak ostane s njim u Rusiji. Utjehu nalazi u praćenju migracije jata ždralova.

Naslovna junakinja filma 'Aya', u režiji Michala Breziza i Oded Binnun, čeka nekog na aerodromu, ali umjesto toga dočekuje potpunog stranca – danskog glazbenog stručnjaka Thomasa Overbyja. Radnja filma je njihovo zajedničko putovanje u Jeruzalem.

U 'Svugdje osim ovdje', redatelja Michala Zilbermana, grupa tridesetogodišnjaka vraća se u domovinu Izrael iz raznih krajeva svijeta da bi prisustvovali vjenčanju prijatelja. Drama se odvija iza zatvorenih vrata njihovih soba te pri slučajnim susretima u hodniku i liftu dok ponovno preispituju svoje veze i želje.


Google beba', Zippi Brand Frank, putovanje je kroz tri kontinenta koje priča priču o novonastaloj industriji proizvodnje beba u vremenu globalizacije.

Yosef Tawilla, junak filma 'Balada o jecajućem proljeću' u režiji Benija Toratija, nekoć je bio legendarni glazbenik koji je svirao tar u Tirkiznom ansamblu. Uoči praizvedbe Balade o jecajućem proljeću dogodila se strašna automobilska nesreća sa smrtnim posljedicama koja je presudno utjecala na Yosefa.

Naslovni 'Voditelj kadrovske službe', Erana Riklisa, nevoljko putuje u istočnu Europu da otpremi tijelo poginule bivše zaposlenice njezinoj obitelji kako bi spriječio skandal vezan za odnose s javnošću u tvrtki.

Dokumentarac 'Rastrgan', Ronita Kertsnera, u svoje žarište stavlja pitanje je li moguće biti katolički svećenik i pobožni Židov u isto vrijeme? Dvanaest godina nakon što je zaređen kao poljski katolički svećenik, Romuald Waszkinel ustanovio je da je rođen od židovskih roditelja i da mu je pravo ime Jacob Weksler.

Inspiriran istinitom pričom, novi film redatelja Avija Neshera Čuda' kombinira žanrove, raspoloženja i utjecaje – od film noira do 'Alise u zemlji čudesa' – s ciljem stvaranja jedinstvenog i neodoljivog filma koji miješa misterij, komediju, psihološki triler, političku intrigu i romansu. Priča je usmjerena na Arnava, crtača grafita i barmena koji živi u blizini jeruzalemskog starog grada.

Radnja filma 'Dobrodošli i... naša sućut', redatelja Leona Prudovskog, zbiva se 1991. godine, početkom masovnog židovskog useljeničkog vala iz Sovjetskog Saveza u Izrael.


Izrael: kućno kino', Eliava Liltija, isprepliće zapanjujuće kućne filmske uratke iz ranih godina postojanja Izraela sve do kasnih sedamdesetih, s ciljem da predstavi kritički pogled na povijest židovske države.

U filmu 'Sporije od otkucaja srca', Yanaija Goza i Yoni Zicholtz, Lily je u potrazi za junakom svoga novog romana. Kada pronađe Ninu, romantičnog uličnog slikara danju i voajera noću, odluči ga zavesti i pretvoriti u junaka svoje knjige, bez njegova znanja.

Bijela pantera', Dannyja Reisfelda, vodi nas na mirno Galilejsko jezero koje je pozadina priči o nasilju, nadi i preporodu mladog čovjeka i o ljudima koji ga vole. U žarištu priče je Alex, mladi ruski useljenik čija se obitelj raspadne nakon što mu otac pogine u izraelskoj vojsci. U ime osvete Alex se pridruži bandi skinsa koje vodi njegov stariji brat.

Jednoga petka poslijepodne prije više od 60 godina u malenoj dvorani u Tel Avivu održano je posebno okupljanje. Kratka ceremonija koja je trajala samo 32 minute završila je rođenjem sićušne države nazvane Izrael. 'Država iza scene', Avija Weissbleija, posljednja je šansa da se prikaže što se događalo iza scene 14. svibnja 1948. godine, a što je dovelo do potpisivanja Deklaracije neovisnosti i rezultiralo stvaranjem nacionalne države židovskog naroda.

Na kraju, hrvatski dokumentarac Mire Brankovića, Izrael – zemlja na tri mora', impresija je Izraela kroz sedmodnevno putovanje od sjevera do juga, u kojem su spojena tri mora.

Raspored programa pogledajte ovdje