VAFI OTVORENJE

Nagrade, baloni, brdo fillmova i premijera

25.04.2014 u 09:30

Bionic
Reading

VAFI u znaku Francuske otvoren je večeras u kinu Galerija. Nakon premijere filma kojeg je radio cijeli svijet, odličnih kratkih filmova nastalih u Francuskoj i izložbe stripa čeka nas još brdo dobre zabave. Varaždin je na nekoliko dana postao centar svjetske dječje animacije

VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 22. - 27. travnja) i službeno je otvoren. Otvorenje je održano u kinu Galerija, a malo neuobičajeno, počeo je dodjelom nagrada. Naime, uvod u VAFI Junior (na kojem se natječu filmovi djece i mladih animatora) bio je VAFI Senior gdje su se prikazivali filmovi odraslih animatora. Najbolje od prikazana 82 filma odabrala su djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, njih devet podijeljeni u tri žirija (MINI, MIDI i MAXI). Najbolji film za djecu do 10 godina u kategoriji MINI djeca do 10 godina odlučila su dati danskom filmu 'Mops&Ollie', a posebno priznanje dobio je nizozemski film 'Tumblies'. U kategoriji MIDI 11-14 godina) statuu VAFI primio je španjolski film 'Fatamorgana', a posebno priznanje uručeno je kolumbijskom filmu 'Moja baka'. Nizozemski film 'Jadni Floyd' proglašen je najboljim u kategoriji MAXI (15-18 godina), a posebno priznanje uručeno je njemačkom filmu 'Apstraktna virtuoznost'. 'Bilo nam je odlično, ali sad smo tek shvatili koliko je teško od toliko dobrih filmova izabrati onog najboljeg. To nam je vrijedno iskustvo', zaključili su mladi članovi žirija.

Težak zadatak u Varaždinu

No ni pred žirijem na čelu kojeg je grčka animatorica i predsjednica AWG-a (Asifa Workshop Group) Anastasia Dimitra u kojem su i egipatski kustos i filmski kritičar Sherif Awad te animator i strip crtač iz Varaždina Darko Kreč nije lak zadatak. Moraju izabrati najabolje od ukupno 237 filmova iz 32 zemlje svijeta.'Najteže na svijetu ocjenjivati je nešto kreativno od tako malih ljudi. Pred nama je doista težak zadatak', rekao je član žirija Darko Kreč. Dječja mašta ne poznaje ograničenja i na VAFI-ju će se na službenim projekcijama doista moći vidjeti zanimljive ideje. No, ovaj festival nudi i niz popratnih sadržaja za publiku što se vidjelo i na samom otvorenju.

Premijera i francuski filmovi

'Ponosni smo što je premijera filma 'Boje' (Colours) upravo na VAFI-ju. Radi se o filmu od 26 minuta kojeg su radila djeca iz 23 zemlje na 4 kontinenta. To je rad Asifa Workshop Grupe, organizacije koja je započela s radom još 1971.', rekla je programska direktorica Sandra Malenica. Uz premijeru 'Boja' publika je na otvorenju mogla uživati uz francuske kratke filmove su se izredale kokoši u Versaillesu, izumitelji od papira i Titanic u prolazu. Naime velik broj programa ovogodišnjeg VAFI-ja vezan je uz zemlju partnera - Francusku.

'Jako nam je drago da se Francuska mogla uključiti u VAFI festival. Francuski se ne uči samo na predavanjima već i kroz filmove', kazao je pedagoški suradnik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Francuskog Veleposlanstvo u Hrvatskoj Alexisa Messmer koji je od Malenice i izvršnog direktora festivala primio i prvu statuu VAFI pariško plave boje. Uz bubnjare i puštanje šarenih balona u zrak, VAFI otvorenje zaključeno je i otvorenjem izložbe stripa 'Originali i kopije Darka Kreča koja ostaje otvorena do kraja festivala.

VAFI je postao brand

Peti VAFI doista je okupio pola svijeta, a na festival su stigli i animatori iz Hong Konga, Izraela, Belgije, Slovenije, Srbije, Rusije i naravno – Hrvatske. 'VAFI je doista postao brand Varaždina i ucrtao je naš grad na kartu svjetske dječje animacije. Drago mi je što je već i drugu godinu zaredom u svom stalnom domu – kinu Galerija', zaključio je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš

Detaljan program festivala možete naći ovdje