POSJET ISTOKU

Muž hrvatske predsjednice zabavljao kinesku folk zvijezdu

14.10.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u službenom je posjetu Kini, a na daleki put povela je cijelu obitelj

Dok je predsjednica Grabar Kitarović s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarala o važnim političkim pitanjima i želi potaknuti suradnju između dvije zemlje, njezin suprug Jakov Kitarović vrijeme je proveo u druženju sa suprugom kineskog predsjednika Peng Liyuan

Osim što je prva dama Kine supruga Xi Jinpingoma te ga prati na raznim putovanjima, Peng Liyuan je u svojoj zemlji velika glazbena zvijezda. Od Pekinga do Kantona, od Šangaja do Urumqija, svim je Kinezima poznat taj sopran koji u vojsci ima čin generalice i koji više je od 25 godina zvijezda novogodišnje proslave na državnoj televiziji koju je primjerice prije tri godine pratilo barem 770 milijuna gledatelja. Za svoj pjevački talent primila je mnogobrojne nagrade, dok je primjerice 1998. pjevala i naslovnu pjesmu za seriju 'The Water Margin'. Kada se 80-ih godina prošlog stoljeća u Kini na konzervatoriju otvorio smjer s etno glazbom, Peng Liyuan bila je prva žena koja je stekla magisterij iz tog područja.

Podrijetlom iz Shandonga (istok), poznatom po uzgoju maka, Peng je prozvana 'makovom vilom'. Vojsci je pristupila u dobi od 18 godina, a zahvaljujući lijepu glasu počela je pjevati na vojnim paradama i priredbama kojima je trebalo podići moral vojnika, stoji u njezinoj biografiji. Napredovala je čak do čina generalice.

Studirala je na konzervatoriju i nastupala u pedesetak zemalja te nizala nagrade. Bila je dugogodišnja zvijezda televizijskog spektakla kojim se proslavlja kineska Nova godina, a karijeru je završila 2008. godine.

Zbog brojnih vještina koje je stekla i utjecaja koji ima, 52-godišnja prva dama Kine našla se i na Forbesovoj listi kao 57. najmoćnija žena na svijetu.