PARTYCIPACIJA

Mjesto na kojem se bez straha izražava seksualni identitet

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 18.10.2011 11:34
  • Objavljeno 18.10.2011 u 11:34
partycipacija inje

partycipacija inje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivo Ott

Tportal je u subotu bio na najnovijem izdanju Partycipacije, serijalu zabava koje je još prije dvije i pol godine pokrenulo udruženje Zagreb Pride da bi ponudilo sigurnu i drukčiju opciju za clubbing LGBT osobama i njihovim prijateljima, po uzoru na najbolje i najalternativnije što se može doživjeti u zapadnoeuropskim gradovima

Kada se ljudi pitaju mijenja li se išta na bolje za gejeve, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe u Hrvatskoj, uputno je podsjetiti kakva je situacija bila u Zagrebu. Ne tako davne 2008. zatvorio se klub Global u Hatzovoj ulici, 'mjesto tolerancije' koje je zapravo figuriralo kao gej klub, a te godine su se i organizatori zagrebačke Povorke ponosa suočili s činjenicom da nisu mogli naći lokaciju za party nakon tog skupa.

Ivo Ott

Ivo Ott

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivo Ott

PRAVI LGBTIQ PARTY

Tada im nitko nije htio iznajmiti prostor, s objašnjenjem da se plaši razbijanja i napada homofoba.

U takvoj se atmosferi u proljeće 2009. održala Partycipacija, prva zabava iz sada već etabliranog događanja u organizaciji Zagreb Pridea. Jedna od ključnih osoba za pokretanje Partycipacije svakako je Sara Ercegović, aktivistica Zagreb Pridea, ali i dobra poznavateljica zagrebačke muzičke i alternativne scene, koja se danas prisjeća kako je sve to krenulo:

'Htjeli smo organizirati pravi LGBTIQ party. Pod 'pravi' mislim na događanje koje eksplicitno promovira i realizira slobodnu, sigurnu i kvalitetnu zabavu za gej populaciju, za razliku od latentnih partyja te vrste, koji se spontano dogode na gay friendly mjestima, ili na zatvorene, ormarirane partije koji su javno nevidljivi i separatistički. Naziv Partycipacija smišljen je jednu večer, kad sam bila na pivi s nekoliko prijatelja, pa je prvi party održan 3. travnja 2009, i to u klubu Gjuro 2.'

Od tada je održano više od dvadeset Partycipacija, kojima je prodefiliralo mnogo domaćih i stranih izvođača, a treba naglasiti i da se nakon dva-tri partyja kao stalno mjesto održavanja ustalio Autonomni kulturni centar Medika. Sara Ercegović ističe da su vjerojatno najveće zvijezde koje su svirale na Partycipaciji poznati electro bend Chicks On Speed, koje su nastupile na partyju nakon Povorke ponosa 2009. godine. 'Dosta sam se namučila da ih dovedem i one su se ponašale kao glazbene zvijezde što mi, tada još amateri za clubbing, nismo očekivali. No kada su nastupile, publika je bila u euforiji. Te večeri je na Partycipaciji bilo čak 700 ljudi, mrtvačka gužva, i svi su bili odlično raspoloženi. Zbog toga se vrlo brzo zaboravi živciranje', prisjeća se Sara.

ŠAROLIKA PUBLIKA

S vremenom se stvorila i stalna publika Partycipacije, koja je vrlo šarolika i čime se Ercegović naročito ponosi: 'Publika je stvarno šarolika u svakom pogledu, pa i u pogledu seksualne orijentacije, no ono što je karakteristično za ovaj party je to da je ta publika istovremeno izrazito kompaktna u pogledu međusobnog prihvaćanja.

Partycipacija se u svim najavama eksplicitno promovira kao LBGTIQ party, a unatoč tome ima i stalnu strejt publiku. To je tulum na kojem nitko nikog neće gledati kao da je došao na krivo mjesto. Ako promatramo promjene koje su se dogodile s obzirom na neke osnovne prioritete koji su bili osovina nastanka Partycipacije - a to su poticanje coming outa, osnaživanje zajednice i povećanje njezine vidljivosti te otvoren party i lud provod - definitivno se može reći da je napredovala u svakom pogledu', objašnjava Sara Ercegović

BEZ INCIDENATA

Kroz dosadašnjih dvadesetak Partycipacija prošlo je nekoliko tisuća gostiju, a nije zabilježen nijedan ozbiljniji incident. 'U odličnim smo odnosima s ekipom koja vodi Mediku, uvijek sve dogovaramo sa zaštitarima, iako ima nekih problema, rješavamo ih brzo i dijalogom. Treba reći da nam je i cijela Medika podrška, jer se prije nikad nije dogodilo da netko pozove LGBT zajednicu u svoj prostor i kaže da smo dobrodošli i da se osjećamo kao kod kuće', kaže Sara, dodajući da se partyji organiziraju prvenstveno s aktivističkim motivom, a ne kao način zarade: 'Cilj nam je samo pokriti troškove, poput honorara izvođačima, tako da većinom sve završava na pozitivnoj nuli ili s nekoliko stotina kuna zarade, što onda iskoristimo za printanje plakata za sljedeći put i slično.'Na subotnjem partyju, održanom u znaku nedavnog Međunarodnog coming out dana, plesalo je i družilo se oko 300 ljudi, a svirala su tri DJ-a, okupljena u kolektiv Tetkine radosti.

Partycipacija se može pohvaliti time da su dosad na njoj nastupili perspektivni domaći i regionalni izvođači poput punk benda Vibrator u rikverc (nedavno su bili predgrupa Kawasaki 3p-u), beogradsko Inje, Miće Mace, Vibe Department i Driskoteka iz Slovenije te Balalajka DJ Team. Svirali su i gosti iz New Yorka (bend Forgetters), Nuclear Family iz Njemačke, Iva Starkova, austrijski bend Killed by 9V batteries i mnogi drugi.'Teško mi je izdvojiti tko je bio najbolji, kao i koji je party bio najbolji, jer većinu vremena provodim trčeći po Medici i pazim da sve glatko funkcionira - ako nedostaje nekakav kabel, moram ga pronaći, ako se na upadu netko pojavi i tvrdi da je na listi gostiju, a nije naveden, onda se mene zove. I svašta nešto', priča Sara Ercegović, ali ipak kaže da je jedna od najboljih Partycipacija ona kada su napravili alternativnu maturalnu zabavu:

'Nazvali smo je Prom Partycipacija i pozvali sve gej i lezbijske parove da dožive vlastitu maturalnu zabavu, s obzirom na to da se u Hrvatskoj u srednjim školama ni danas ne bi blagonaklono gledalo kada bi se istospolni par pojavio na školskom plesu. Te je večeri bila velika gužva i ludnica, ali su svi bili odlično raspoloženi i nije bilo nikakvih negativnih vibracija, što naglašavam jer je publika bila miješana te su plesali i brojni hetero parovi. A bilo je i nekih poznatih gostiju.'

Na subotnjem su partyju odličnu atmosferu ponajviše uspostavile Tetkine radosti pa je plesni prostor u jednom trenutku bio ispunjen. Karakteristika Partycipacije, kao i prostora u kojem se održava, jest stalno kretanje gostiju, pa dok jedni plešu, drugi su u dvorištu ispred i pričaju, a treći pak sjede u tzv. Chakkinoj Room, dnevnom boravku Medike.


S druge strane, jasno je da je riječ o tulumu za gej populaciju, jer zajedno plešu dečki, odnosno cure, a nije ni iznenađenje kad remiks starog hita Josipe Lisac izazove euforiju okupljenih.

SAMO KVALITETNI IZVOĐAČI

Ljubavne parove u plesnom zanosu, kada se ljube, nitko ne gleda poprijeko ili s čuđenjem, jer na Partycipaciji je uobičajeno da se bez straha izražava nježnost i vlastiti seksualni identitet. S druge strane, pazi se na kvalitetu izvođača te se ne podilazi mainstream ukusu, pa se na Partycipaciji ne mogu čuti, primjerice, Lady Gaga, Severina, a kamoli cajke, koje se ionako mogu čuti svugdje drugdje.

'Kada smo započinjali s Partycipacijom, uopće nisam mislila da će se cijela stvar tako dobro razvijati i da ćemo ući u sada već treću godinu postojanja. To mogu zahvaliti i svima koji su mi pomogli i izašli u susret, kolegama iz Zagreb Pridea, ali i ekipi iz Medike, te svim izvođačima koji nemaju problema s time da nastupaju na jednom javnom LGBTIQ partyju, a imaju i razumijevanja za to da radimo s minimalnim budžetom', zaključuje Sara Ercegović, koja odmah najavljuje sljedeću Partycipaciju za sredinu prosinca: 'Mislim da će ona imati besplatan upad, kao naš poklon LGBTIQ zajednici i vjernoj publici, bez koje sve to uopće ne bi imalo smisla raditi.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi