TREĆI KONCERT

Mistični emotivci Anathema očarali Pogon Jedinstvo

25.10.2012 u 15:21

Bionic
Reading

I treće druženje sa sjajnim britanskim bendom iz Liverpoola, koji je davno napustio doom/death metal korijene otkrivši sasvim drugačiji glazbeni obrazac na tragu progressive/art rocka, ispunilo je očekivanja posjetitelja Pogona Jedinstvo. I više od toga!

Sugrađani legendarnih Beatlesa imaju reputaciju odličnog benda uživo, a kad je objavljeno da je i Zagreb uvršten na njihovu turneju na kojoj promoviraju hvaljeni aktualni album 'Weather Systems', za mnoge vjerujemo da nije bilo nikakve dvojbe gdje će biti 11. listopada. Osim toga, Zagreb i ovi Britanci vole se još od 2004. godine, kad su održali svoj prvi nastup u Močvari, o kojem se pričalo još dugo nakon što je prošao, da bi nam se 2010. vratili i oduševili u Boogaloou. Čast da ugosti liverpulske emotivce prilikom njihovog trećeg boravka u Zagrebu pripala je Pogonu Jedinstvo.

Iako je potpisnicu ovih redova pomalo rastužila vijest o zatvaranju koncertnog prostora kluba Boogaloo, koji je usprkos svojim nedostacima, najviše vezanim uz ozvučenje, imao specifičnog šarma ugostivši tijekom godina svoga rada doista impresivna imena iz hard'n'heavy voda, prostor Pogona Jedinstvo pokazuje se kao savršena zamjena za takva događanja. Nakon finskih metalaca Ensiferum na pozornicu su stali Vincent Cavanagh i njegova družina, potpomognuti sjajnom pratećom vokalisticom Lee Helen Douglas, te nas opčinili svojom prekrasnom glazbenom vizijom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Isprepletenost različitih žanrovskih utjecaja bogato natopljenih emocijama te njihova glazbena grandioznost zaštitni su  znak Anatheme nakon što su se njeni članovi odmaknuli od svojih death/doom metal korijena. Iako danas zvuče kao atmosferični eksperimentalni rock bend, Anathema je za mnoge, uz Paradise Lost i My Dying Bride, iznimno važan bend u razvoju death/doom scene. Osnovana je 1990. kao Pagan Angel, a godinu dana kasnije dobiva ime Anathema.

Spori i atmosferični prog rock zvuk koji njeguje Anathema možda se neće svidjeti onima kojima je na prvom mjestu brutalnost i žestina (iako i oni imaju čvršćih elemenata kao savršenu protutežu melodičnim dionicama), no glazba koju proizvode Cavanagh i ostatak benda bez sumnje je jedinstvena i lijepa.

Untouchable, Part 1, Untouchable, Part 2, Thin Air, Dreaming Light, Everything, Deep, Closer, Winter, Storm Before the Calm, The Beginning And the End, Wings, Universal Flying, Fragile Dreams, koje su sinoć izveli u Pogonu Jedinstvo, uspjele su mnogima napuniti srca toliko potrebnom pozitivnom energijom. Gotovo dvosatni nastup ponovno je dokazao da sasvim zaslužuju reputaciju sjajne atrakcije uživo, a ne smijemo zaboraviti ni solidno zagrijavanje - predgrupu, njemačke post rokere A Dog Called Ego iz Hamburga.