VRIJEDILO JE ČEKATI

Minimalno maksimalni Kraftwerk

25.06.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Gotovo četiri desetljeća hrvatska publika čekala je nastup svjetskih elektro pionira Kraftwerka i nakon osamdesetak minuta svirke na zagrebačkom Jarunu možemo samo reći – vrijedilo je

Vrijeme, istini za volju, nosi svoje, Nijemci su zašli u treću dob, od početka godine u postavi nije jedan od osnivača Florian Schneider, ali njegov izostanak nijednoga trenutka nije se osjetio u isporučenom zvuku, a ni godine nisu ostavile negativnog traga.

Štoviše, Ralf Hütter, Fritz Hilpert, Henning Schmitz i Stefan Pfaffe išli su u korak s vremenom, i premda su malo toga mogli izmijeniti a da se ne izgubi kompaktnost zvuka, uspjeli su u tome da danas uživo zvuče svježe, njemački precizno i maksimalno ispolirano iako su neke od stvari napravili prije više od trideset i kusur godina. Sve elektronske finese koje su služili na sintisajzerima uz pomoć laptopa doveli su do savršenstva te stoga ni ne čudi veliki broj poklonika koji je pohodio njihov nastup na četvrtom izdanju In Music festivala.

Igor Sambolec / CROPIX
Kraftwerk na T-Mobile stageu


Ako je nastup Lily Allen bio mlak unatoč stalnom skakanju po pozornici, hladni i statični Nijemci uspjeli su zagrijati i rasplesati publiku. Od uvodnih taktova 'Die Mensch Machine', preko 'Tour de Francea', 'Das Modela', 'Die Robotera', 'Radioaktivitäta', pa do završne 'Music non-stop', Kraftwerk je uz pomoć sjajnog videa držao tenziju. Šteta je što im je organizator namijenio termin u kojemu je još bilo danjeg svjetla pa tako u prvih pola sata njihova nastupa video nije došao do potpunog izražaja.

Zagrebački nastup bio je zapravo kraća verzija posljednje turneje, s koje je ostao CD/DVD zapis 'Minimum – Maximum', koju je prije nekoliko godina imala prilike ugostiti susjedna Ljubljana. Svi oni koji Kraftwerk nisu vidjeli uživo, imaju za čim žaliti, ali na njihovu sreću još uvijek aktualni DVD se može nabaviti, a razlike u live nastupu i video zapisu gotovo da i nema. I tu su Kraftwerk neprikosnoveni. Podjednako su minimalno-maksimalno savršeni.

Događaje s T-Mobile INmusic festivala donosimo i dalje uživo.