ODRJEŠITA GLUMICA

Meryl Streep zapaprila otvaranje filmskog festivala u Berlinu

12.02.2016 u 12:39

  • +9

Berlinale 2016 - otvaranje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Prvi dan i jučerašnje svečano otvaranje 66. po redu filmskog festivala u Berlinu, koji traje do 21. veljače, nije moglo proći bez najaktualnijih tema američke filmske industrije, ali i europske politike. U uzavreloj situaciji najbolje se snašla predsjednica žirija, američka glumica Meryl Streep koja je na najučestalije pitanje okupljenih novinara o manjinama koje teško dolaze u prvi plan američke filmske mašinerije odgovorila: 'Svi smo mi Afrikanci!, aludirajući na Afriku kao kolijevku čovječanstva. Dotakla je i temu feminizma brojem žena koje dominiraju u ovogodišnjem žiriju. Njezin kolega George Clooney najavio je pak svoj susret s Angelom Merkel na temu izbjegličke krize u Europi, a crvenim tepihom prošetao se u društvu svoje uspješne supruge, pravnice Amal Clooney, čija je vintage haljina s potpisom Yves Saint Laurenta izazvala oduševljenje modnog miljea

Prašinu koje su podigle nominacije za Oscara 2016. zbog diskriminacije afroameričkih glumaca jučer u Berlinu nije slegnula ni prva dama američkog filma Meryl Streep, koja predsjeda 66. filmskim festivalom. Presicu prije svečanog otvaranja obilježila je debata na temu manjina u Hollywoodu, a okupljenim novinarima koji su željeli čuti glumičino mišljenje na tu temu Streep je poručila:

'Svi smo mi Afrikanci! U svom životu i karijeri uvijek sam se borila za jednakost spolova, svih rasa i religija', rekla je glumica, dodavši kako žirijem ove godine dominiraju žene, što je pomalo neuobičajeno u svijetu moćnika jačeg spola koji danas donose najvažnije odluke.

'Upravo zbog toga Berlinale je za mene u toj priči o borbi za jednakost - pobjednik!', zaključila je Meryl.


Zvijezda crvenog tepiha sinoć u Berlinu bio je i holivudski buntovnik Josh Brolin s djevojkom


Samo je jedna Tilda Swinton

Uz ženu koja se može pohvaliti s tri Oscara i 16 nominacija za istu nagradu u žiriju Berlinalea ove godine su britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica i redateljica Alba Rohrwacher, poljska redateljica Malgorzata Szumowska, njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James te francuska fotografkinja Brigitte Lacombe.

Festival je svečano otvoren europskom premijerom filma 'Hail, Caesar!' braće Cohen, čija je glavna zvijezda George Clooney. Glumac i redatelj te jedan od najaktivnijih aktivista za ljudska prava u Hollywoodu najavio je svoj sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i susret sa sirijskim izbjeglicama. Njegova želja je pomoći, tvrdi Clooney.

Priznao je bez sustezanja kako će još proći dosta vremena prije nego ta tema stigne na američko filmsko platno. Više interesa od njegove izjave u medijima je polučila vintage haljina njegove supruge u kojoj se prošetala crvenim tepihom na otvaranju. Čini se kako će nastojanja slavnog glumca u cilju rješavanja društvenih problema današnjice uz tako uspješnu suprugu, odvjetnicu za ljudska prava, koja ima i nepogrešiv modni ukus, često ostati u drugom planu. Bar kad su filmski festivali u pitanju.

Više fotografija otvaranja filmskog festivala u Berlinu pogledajte u fotogaleriji.


George Clooney i njegova Amal dobili su najviše pažnje na svečanom otvaranju