NIGHTWISH

Marco Hietala: 'Nismo željeli Tarjin klon'

24.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Slavni finski symphonic power metal bend Nightwish prvi put u Hrvatskoj gostuje 2. travnja u KC Dražen Petrović. Najava zagrebačkog koncerta bila je izvrsna prilika za ugodan razgovor o aktualnoj turneji, planovima, novoj pjevačici i glazbi općenito s Marcom Hietalom, 43-godišnjim basistom, koautorom i drugim vokalom Nightwisha

Dark Passion Play Tour je dosad najveća turneja benda. Je li ponekad teško biti toliko dugo daleko od obitelji?

Istina, ponekad ima kriznih trenutaka, što je sasvim normalno. Putujete danima, mijenjate buseve, avione, redaju se intervjui, upoznajete stotine novih ljudi. No kad izađem na pozornicu, sve se zaboravi jer osjetiti tu energiju i oduševljenje fanova je neopisivo. Zbilja imam veliki respekt prema obožavateljima jer da nije njih, ne bilo ni nas.





Kakav je bio vaš prvi dojam o Anette Olzon, novoj pjevačici Nigtwisha koja je došla nakon odlaska Tarje Turunen? Mišljenja obožavatelja su bila dosta podijeljena.


Anette Olzon je posve drukčija od Tarje i kao osoba i kao pjevačica. Mi smo željeli nekog tko nije Tarjin klon i tko će donijeti neku novu energiju i osobnost. Mislim da super radi i da se sjajno uklopila u bend.

Marco Hietala (Nightwish)
Kad ste se zakačili za glazbu? Koji su bili vaši omiljeni bendovi? Što danas slušate?

Ja sam pravi old schooler, jako sam volio slušati stare rock bendove poput Rainbow ili Deep Purple. Kad sam imao osam godina, prvi sam put čuo pjesmu Fireball i bio sam oduševljen. Sviđa mi se novi album Shinedowna, jer je ujedno i heavy, ali i tradicionalan, odličan mi je novi album AC/DC-ja i Metallica me je prilično ugodno iznenadila novim albumom 'Death Magnetic'.

Što mislite o drugim popularnim finskim bendovima poput Korpiklaani, Amorphis ili Finntroll? Postoji li neka tajna poveznica između tog skandinavskog mračnog podneblja i glazbe koja dolazi iz tog dijela svijeta?

Sve su to sjajni bendovi, a s nekima od njih smo i mi nastupali. Korpiklaani stvarno odlično zvuče i sviđa mi se to što kombiniraju različite utjecaje. Što se tiče utjecaja tog podneblja, vjerujem da ima nešto i u tome, ali Finci nisu toliko mračni. Možda jesmo pomalo rezervirani, ali imamo svoj prepoznatljivi crni humor.

Imate poruku za fanove u Hrvatskoj?

Moram priznati da ne znam puno o vašoj zemlji, upoznat sam pomalo sa situacijom oko rata, ali ako budem imao vremena, rado bih obišao grad. Uvijek kad smo na turneji, nastojim vidjeti nešto novo, upoznati kulturu tih zemalja koliko je to moguće. Želimo odsvirati najbolje što znamo i omogućiti im da osjete tu pozitivnu energiju. To je sjajan osjećaj, ali i velika odgovornost koja je na nama.

Planovi za novi album?

Nakon završetka turneje, odmarat ću nekoliko mjeseci sa svojom obitelji. Nije teško uskladiti privatni život i karijeru. Kad sam doma, nastojim iskoristiti vrijeme na što korisniji način. Živim normalnim životom, odlazim u kino, planiram otići na more, jednostavno odmarati. A zatim ulazimo u studio jer je novi album u planu za 2010. godinu.