TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Lovac na bilje' - zgodan i šarmantan dokumentarac

12.01.2016 u 10:40

Bionic
Reading

Drugi program Hrvatske televizije odnedavna se, posebice vikendom, preobrazio u utočište za emisije o vrtlarstvu, kućanstvu, kuhanju i nekretninama, a najnoviji je dodatak tom điru - dokumentarni serijal 'Lovac na bilje' s Antonom Rudanom u naslovnoj ulozi. Ljubitelji prirode, ljekovitog bilja i lutanja po šumama i gorama zacijelo će biti oduševljeni

Neću se pretvarati da sam osobno pretjerano zainteresirana za emisije kakve odnedavna pomalo preuzimaju ton na Drugom programu HRT-a, a koje sebi u ćušpajz nazivam lifestyle emisijama za sredovječne pripadnike generacije X koji briju na prirodu, vrtikuću, gastronomiju i novovjeki hipi-džipi, ali nemam zapravo ni ništa protiv takvih emisija. Očito je, naime, da takve emisije ne samo kod nas, nego i globalno sve više dobivaju na popularnosti i samo zato što bih si ja radije gledala nešto o filmovima, knjigama i popularnoj kulturi ne znači da bi se televizije morale ravnati po mojem manjinskom ukusu. Istinabog, ne znam zašto je iz te sheme onda izbačena emisija o kućnim ljubimcima, ali ovom ćemo prilikom to prekriti velom dobrohotnog zanemarivanja.

Uglavnom, u tom bloku vrtlarstva (da se razumijemo, 'Vrtlarica' je super emisija čak i za one poput mene koji se u vrtu najbolje razumiju u uzgajanje udobnih ligeštula), gastronomije, potrage za idiličnim nekretninama i sličnim emisijama koje nam poručuju da od zlog svijeta valja pobjeći u prirodu ili svoja četiri zida/plota - 'Lovac na bilje' sasvim je zgodan dodatak.

Anton Rudan, koji se naslovom lovca na bilje diči mnogo dulje od postojanja ove emisije, u prvoj nas je epizodi serijala odveo na Kamenjak, rt na samom vrhu Istre, pokazavši nam kako se ondje čovjek može dobro zabaviti, pod uvjetom da njegova ideja zabave obuhvaća lagano pentranje po stjenovitoj obali, pronalaženje ljekovitog bilja i noćno kampiranje uz vatricu. Pokazao nam je i koje se bijke ondje mogu ubrati, koje samo pomirisati te neke s kojima se navodno možemo i liječiti, upoznao nas je s čovjekom koji na području tog Kamenjaka živi u skladu s prirodom, ali je i izgradio svojevrsni zabavni park za posjetitelje te nas s kamerom odveo pred prekrasne istarske pejzaže.

I sve je to, moram priznati, totalno cool. Onima koji vole izlete ili život u prirodi vjerojatno će biti i uzbudljivo jer im pokazuje predijele po kojima mogu krenuti i sami Antonovim, a ne već izlizanim izletničko-turističkim stopama. Serijal je i zgodan zbog toga što takve izletnike upućuje i na još jedan dodatni sadržaj osim samog tumaranja po gudurama - upoznavanje s biljčicama koje nas vole, ali i onima koje valja ostaviti na miru jer nisu za nas. Sve je to još k tome i krasno snimljeno.

To što sam ja asfaltna musavica koja bi radije gledala emisije o knjigama, filmovima i TV serijama i koja na svako spominjanje ljekovite travke koja je 'dobra za bubrege' ima potrebu pitati: a koje je dvostrukoslijepo kliničko ispitivanje to potvrdilo? - vjerojatno je samo moj problem. Za one koji nisu kao ja, ovo je najiskrenije i bez zadrške izuzetno zgodna, pametna i šarmantna emisija.