DJ SHADOW & CUT CHEMIST

Lekcija iz hip hop povijesti servirana u Tvornici

10.02.2015 u 11:30

  • +7

DJ Shadow & Cut Chemist u Tvornici kulture

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Povijesnu težinu turneje Renegades Of Rhythm DJ Shadowa i Cut Chemista sinoć je prepoznala i domaća publika koja je početak tjedna odlučila provesti u tvorničkom upijanju zavidnog 'turntablist' znanja ovog DJ dvojca i počecima onoga što danas nosi titulu dominantnog žanra u pop kulturi

Smatran od mnogih glazbenih znalaca inovatorom i vizionarom koji je uspješno spajao točke između žanrova, njujorški umjetnik Afrika Bambaataa ostavio je neizbrisiv pečat na modernu muziku. Kultni setovi 70-ih godina koje je Bambaataa priređivao na partyjima u južnom Bronxu nisu samo definirali glazbenu kulturu Velike Jabuke, već i podigli kamen temeljac ranom razvoju hip-hopa i elektronske glazbe. U današnjim vremenima, kad kolekcija brižno sakupljanih 40.000 vinilki ovog pionira hip hopa na trenutak napusti svoje sveučilišno počivalište i postane žila kucavica turneje Renegades Of RhythmDJ Shadowa & Cut Chemista - onda uistinu govorimo o dvostrukom povijesnom trenutku kojem je teško ne svjedočiti.

'Ova je povijesna večer. Imajte na umu da su ova vinilna izdanja puštana u Bronxu 70-ih godina', čulo se iz mikrofona DJ Shadowa na samom početku ove dvosatne audiovizualne rapsodije u Tvornici koji, kao i pultovski mu kolega Chemist, pristupa ovim vinilima s primjetnom dozom strahopoštovanja, istovremeno ih koristeći kako bi još jednom dokazali nepisanu titulu najboljih DJ tehničara na svijetu. Dvojnost sinoćnjeg dvosatnog seta DJ Shadowa i Cut Chemista očituje se na više razina. Na šest gramofona Shadow i Chemist istovremeno serviraju zvučnu izložbu - svojevrsni vodič kroz stvoreni mobilni muzej na vinilnim temeljima Bambaate,dok s druge strane isporuku zvučnog dijela ove mobilne izložbe linearno prate kolaži koje je sastavio Ben Stokes za potrebe turneje.

All music is dance music. But when people think of dance music, they think of techno or just house. Anything you can dance to is dance music. I don’t care if it’s classical, funk, salsa, reggae, calypso, it’s all dance music', nekoć je izjavio Afrika Bambaataa, a eklektične glazbene sklonosti ovog glazbenog vizionara prepoznali su i detaljno preslikali DJ Shadow i Cut Chemist, što je rezultiralo kronološki poredanom zvučnom slikom polomljenom na dva djela od 50-ak minuta. Tako smo sinoć svjedočili  ostvarenjima u rasponu od Jamesa Browna pa sve do Kraftwerka, dok je kraj ovog glazbeno - povijesnog izlaganja bio rezerviran za presjek Bambaatinih klasika.

Premijerni nastup Shadowa i Cut Chemista - profesora povijesti hip hopa za potrebe turneje i glasnika Bambaatina vinilnog arsenala, jedino možemo zaključiti mišlju: 'Povijest je stvorena, povijest je prikazana, povijest je proslavljena'.