FILM SRDANA GOLUBOVIĆA

'Krugovi' u službenoj selekciji za Nagradu LUX

01.07.2013 u 13:18

Bionic
Reading

'Krugovi' Srdana Golubovića, nastali u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, odabrani su u službenu selekciju Nagrade LUX 2013. koju dodjeljuje Europski parlament, kao jedan od 10 naslova koji promiču bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma

Nakon prikazivanja na festivalima Sundance i Berlinale te sedam osvojenih nagrada, 'Krugovi Srdana Golubovića nastavljaju svoju uspješnu međunarodnu turneju. Na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary jučer je objavljeno da su 'Krugovi' odabrani kao jedan od 10 naslova koji se natječe za Nagradu LUX, namijenjenu promicanju europskih vrijednosti i kulturalne raznolikosti. O odabranim naslovima odlučivala je selekcijska komisija od 16 članova, sastavljena od istaknutih filmskih profesionalaca (festivalskih direktora, distributera, filmskih kritičara) koju imenuje Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Za natjecateljski program u obzir dolaze dugometražni igrani ili kreativni dokumentarni filmovi.

Komisija će zatim odabrati tri naslova koja će ući u Natjecateljski program, biti prevedena na 24 jezika Europske unije te prikazana u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma (koji su ovoga vikenda prvi puta održani i u Hrvatskoj), a o pobjedničkom filmu odlučivat će članovi Europskog parlamenta u prosincu u Strasbourgu. Više informacija o ovogodišnjoj selekciji potražite na službenim stranicama LUX filma.

'Krugovi' su koprodukcija Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, koja govori o petoro ljudi koje je povezao tragičan događaj. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i Trebinju prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić. Hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film.