UPOZORENJE PAPARAZZIMA

Kraljevska obitelj: 'Ostavite princa Georgea na miru'

15.08.2015 u 21:21

Bionic
Reading

Britanska kraljevska obitelj zamolila je medije da ne objavljuju neautorizirane fotografije malog prijestolonasljednika princa Georgea jer metode kojima se služe paparazzi postaju sve opasnije

U upozorenju odaslanom iz Kensingtonske palače stoji da su taktike kojima pribjegavaju paparazzi itekako zabrinjavajuće te da su neki od njih spremni prijeći brojne granice kako bi objektivom uhvatili princa Georgea.

Između ostalog, kraljevska obitelj želi potaknuti i javnu diskusiju o objavljivanju neuautoriziranih fotografija djece.

Tvrde da je mali broj medijskih organizacija, uglavnom iz Njemačke, Francuske, Australije, Novog Zelanda i SAD-a, objavio fotografije princa Georgea snimljene pod neprihvatljivim okolnostima. No velika većina svjetskih medija, među njima i svi britanski, ipak je odbila objaviti takve fotografije.

Iz palače tvrde da su se proteklih mjeseci fotografi koristili teleobjektivom kako bi fotografirali vojvotkinju od Cambridgea kako se igra sa sinom u privatnim parkovima, pratili kretanje princa Georgea i njegove dadilje kroz londonske parkove, fotografirali djecu osoba koje su posjećivale dom kraljevske obitelji, pratili automobilom kraljevsku obitelj kad bi izašla iz svog doma... Osim toga, koristili su drugu djecu kako bi privukli pozornost malog princa Georgea na igralištu, a sve kako bi dobili bolji kadar, a neki su se skrivali na privatnom zemljištu u poljima i šumama oko prinčevskog doma u Norfolku.

U jednom od posljednjih takvih incidenata policija je otkrila fotografa koji se skrivao u prtljažniku unajmljenog automobila u blizini dječjeg igrališta.

Nakon što je 1997. princeza Diana poginula u automobilskoj nesreći jer je njezin vozač pokušao pobjeći od nasrtljivih paparazza, mediji i kraljevska kuća postigli su džentlmenski dogovor oko toga kad i kako će se objavljivati njihove fotografije. Zauzvrat su redovito ustupali svoje fotografije za slobodnu objavu. To su, u prvom redu, bile privatne fotografije kraljevske obitelji s važnih privatnih događanja (krštenje, rođendani, rođenja) koje su nekoliko puta godišnje besplatno ustupale međunarodnim medijskim kućama. U tu kategoriju pripadaju i fotografije snimljene na važnim događanjima kad se unaprijed odobri određenom broju fotografa, obično iz agencija Getty Images i Reuters, snimanje, a zatim se one podijele svim medijima, kao i fotografije koje snimaju freelance fotografi, koji se opet obavezuju da će igrati po unaprijed dogovorenim pravilima.

No glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Cambridgea Jason Knauf za The Guardian je rekao da je era džentlmenskog dogovora oko kontroliranja što se može a što ne može objaviti - završena:

'Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea jednostavno očekuju od izdavača da učine ispravnu stvar kad je u pitanju zaštita njihova djeteta. Rado će im ustupiti službene fotografije, ali ovo nije dio dogovora. Ustupanje službenih fotografija očito ne može zaustaviti problem paparazza. Džentlmenski dogovori sad su stvar prošlosti. Oni ne funkcioniraju kad imate velik broj svjetskih publikacija koje su spremne objaviti što god im se svidi.'