SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-A

Koncert za 80. rođendan maestra Vladimira Kranjčevića

  • Autor: I.Č.
  • Zadnja izmjena 17.11.2016 19:35
  • Objavljeno 17.11.2016 u 16:23
HRT Simfonijski orkestar

HRT Simfonijski orkestar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a iz ciklusa Kanconijer održat će se u četvrtak 17. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a tim povodom obilježit će se i 80. rođendan maestra Vladimira Kranjčevića

Maestro Vladimir Kranjčević kao dirigent i pedagog u svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio je naraštaje hrvatskih glazbenika, upravljao važnim glazbenim institucijama i umjetnički utemeljio nekoliko festivala i ansambala, nastupao i surađivao sa svima, promovirao stvaralaštvo hrvatskih autora te je trajno zainteresirao za glazbenu umjetnost mnoge koji su svoje profesionalno djelovanje vezali za neka druga područja.

Njegova uloga u kulturnom životu Hrvatske neizbrisiva je i nemjerljiva, a jedna od ključnih dionica vezana je upravo za ansamble Hrvatske radiotelevizije. Zrele godine pune stvaralačke snage posvetio je Zboru HRT-a, na čijem je čelu bio od 1976. do 1982. i potom Simfonijskom orkestru HRT-a, čiji je šef dirigent bio od 1983. do 1988. Uzajamno poštovanje koje se razvilo u tom razdoblju traje do danas.

HRT

HRT

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Na rasporedu koncerta u čast i pod ravnanjem samog slavljenika djela su Antona Brucknera: Sedma simfonija i Te Deum. Simfonijskom orkestru i Zboru HRT-a te solistima Martini Zadro, Martini Gojčeti Silić, Domagoju Dorotiću i Lucianu Batiniću pridružit će se još jedan ansambl kojemu je maestro Kranjčević bio šef-dirigent u njegovu zlatnom razdoblju, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

HRT

HRT

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT


Maestro Vladimir Kranjčević


433781,377834,386456,371967

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!