'REQUIEM' U LISINSKOM

Koncert u čast Ani Rukavini i maestru Šuteju

28.03.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Zagrebačka filharmonija u sjećanje na nekadašnjeg dirigenta i, kako su ga u glazbenim krugovima zvali, 'dušu Zagrebačke filharmonije', maestra Vjekoslava Šuteja i u sjećanje na Anu Rukavinu, novinarku Vjesnika i velikog borca za život, 31. ožujka izvest će Verdijev 'Requiem' u KD Vatroslava Lisinskog

Događaj nosi naziv 'Koncert za život' u sjećanje na dvoje divnih ljudi, čiji je život prerano ugašen, ali koji su svojim djelovanjem utisnuli pečat na mnoge ljude koji su ostali s nama.

Vjekoslav Šutej

Između ostalih, i na članove Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, s kojim je maestro često nastupao, pa su proslavu svoje 60. godišnjice 2008. posvetili upravo Zakladi Ana Rukavina. U izvedbi Verdijevog 'Requiema' sudjelovat će i neki od najboljih solista u Hrvatskoj, između ostalih i Adela Golac Rilović, sopranistica, solistica i članica Opere HNK u Zagrebu, koja se istaknula ulogom Pamine u 'Čarobnoj fruli' Wolfganga Amadeusa Mozarta te Zoran Todorovich, gostujući tenor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kojem su međunarodni uspjeh osigurali nastupi u Bečkoj državnoj operi gdje je nastupio kao Pinkerton u 'Madame Butterfly'.

Osim spomenutog dvojca solisti koje će pratiti Zagrebačka filharmonija bit će Martina Gojceta-Silić, mezzosopranistica i Giorgio Surjan, bas, te Zbor Opere HNK-a Zagreb i Zbor Muzičke akademije u Zagrebu.

Ideja za Verdijev 'Requiem' nastala je povodom smrti velikog Gioachina Rossinija, talijanskog kompozitora, koji je kao i Ana i maestro Šutej bio velik pokretač svog vremena. Ana bi 28. ožujka proslavila 33. rođendan koji se obilježava svake godine i kojemu je u čast osnovana i banka krvi iz pupkovine koja nosi Anino ime.

Koncert počinje u 20 sati, a karte po cijeni od 100 i 80 kuna mogu se kupiti na blagajni KD Vatroslav Lisinski.