PREDSEZONA

Kon-tiki na filmskom festivalu na Visu

26.03.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Kulturno-umjetnička Udruga Pokrok već četvrtu godinu organizira Reviju stvarnog filma, festival dokumentarnog filma na Visu, našem najudaljenijem naseljenom otoku. Cilj je festivala, koji se održava od 30. ožujka do 1. travnja, privući ljude na otok i izvan turističke sezone te donijeti djeliće svijeta ljudima na Visu

Ove godine tema festivala je pustolovina. Organizatori, predvođeni Silvijom Siminiati, stupili su u vezu s muzejom Kon-tiki iz Osla, u namjeri da nabave originalni film o Kon-tiki pustolovini. Taj filmski klasik je 1951. godine je dobio Oscara i inspirirao generacije mladih avanturista. Norveška ambasada i muzej Kon-tiki izašli su im u susret, a na festival dolazi i Kurator muzeja Halfdan Tangen. Gosti iz Osla će predstaviti izložbu o Kon-tikiju u galeriji Paradajz lost te održati predavanje o veličanstvenoj avanturi iz 1947. kada je Thor Heyerdahl preplovio Pacifik na Kon-tikiju. Na kraju će publika biti u prilici pogledati film 'Kon-tiki'.

Viški organizatori su od HRT dobili filmove Marija Saletta iz ciklusa 'Beskrajem svijeta' - i to dva filma, o Joži Horvatu i njegovim pustolovinama 'Besa' i 'Modra lasta' te oba dijela 'Falkušom do Palagruže'. Priča o falkuši je priča o komiškim ribarima koji su od 11. stoljeća odlazili malenom gajetom na vesla i jedra u ribarenje na otvoreno more do daleke Palagruže.

Šime Stipaničev je poslao film 'Solo' o svojoj oceanskoj epopeji koja je trajala 27 dana. On je sam preplovio malenom jedrilicom Atlantik od Francuske do Brazila. Za tradicionalnu dječju matineju subotom odlučili su se prikazati jedan od prvih filmova koji se pustio u zimskom viškom kinu, 'Sinji galeb' Branka Bauera.

Zanimljiva činjenica jest da će to biti i posljednji igrani film prikazan u kinu 'Hrid', koje nakon festivala mijenja svoju namjenu.
Zato je ovogodišnji festival i oproštajna 'bambula' u čast tom kinu. Nakon filmskih projekcija u subotu navečer će u kinu nastupiti viške muzičke snage, a ribar Kalambera priredit će poseban gastronomski užitak. Festival se zatvara u nedjelju navečer koncertom u klubu Vista i nastupom grupe Golem. Sve projekcije filmova su besplatne.