FROOM U TUŠKANCU

Kncerti filmske glazbe i radionice

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.06.2013 11:45
  • Objavljeno 26.06.2013 u 10:29
Frooom! radionica

Frooom! radionica

Izvor: Promo fotografije / Autor: FROOM!

Uz ljetne radionice filma za djecu i mlade FROOOM! koje se održavaju kroz četiri tjedna od 1. do 27. srpnja Bacači sjenki najavljuju i popratni program za odrasle i to koncerte filmske glazbe te projekt ekspanzije radija u druge medije. Ujedno je produžen i natječaj za prijave video radova čime možete osvojiti po jedno besplatno mjesto za radionicu svaki tjedan

S ciljem promjene koncepta edukacije mladih i osiguravanja kvalitetnog programa u Zagrebu tijekom ljeta, multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki i Hrvatski filmski savez uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba drugi put organiziraju edukativne radionice o filmu FROOOM! Četiri jednotjedne radionice namijenjene su djeci i mladima od devet do 12 godina koji vole film i pametnu zabavu, a održavaju se od 1. do 27. srpnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac, radnim danom od 9 do 15 sati. Prijaviti se za pojedini tjedan možete kroz cijeli srpanj.

Uz radionice, Bacači sjenki organiziraju i FROOOM - glazbeno ljeto. Projekt se sastoji od tematskih koncerta s izvedbom filmske glazbe priznatih hrvatskih i stranih skladatelja. Cijena koncerta je 40 kuna. U subotu, 6. srpnjau 21 sat, na rasporedu je komparativni koncert filmske i kazališne glazbe A. C. Jobima, L. Bonfe skladane za film/predstavu 'Crni Orfej' u izvođenju poznatog slovenskog džez ansambla Bossa de Novo. Komorna je to džez skupina i jedini slovenski sastav koji se bavi brazilskim glazbenim izričajima, a u fokusu je bossa nova. Bossa de Novo prvi put predstavljaju tu zagonetnu, asimetričnu glazbu, pjevanu na raznim jezicima te većini nepoznatom portugalskom, uz virtuoznu harmoniku i nepredvidljive udaraljke, a sve izvode isključivo akustično. Pored obrada skladbi briljantnih brazilskih skladatelja skupina priređuje i druge glazbene vrste, poput standarda džeza i slovenskih pjesama. Članovi sastava neki su od vrhunskih slovenskih instrumentalista i skladatelja (Drago Ivanuša, Mitja Vrhovnik Smrekar) i nekoliko 'prosvijetljenih bossanovističkih apsolutista'.

Iz popratnog programa radionica FROOOM! Bacači sjenki izdvajaju i projekt Radio-oko koji za cilj ima korištenje arhiva radija i njegove suvremene/simultane produkcija kao resursa za nove kreativne prostore. Radio-oko daje novi sadržaj, novo vrijeme, novi prostor i prisutnost svijetu radija. Zaljubljenost u ovaj medij dovodi nas do ekspanzije radijskog vremena u prostor zajedničkog javnog slušanja, sofisticiranih vizualizacija zvuka te različitih reagiranje na sadržajne narativne okidače radijskih emisija na najslobodniji mogući način. Mladi i etablirani hrvatski likovni umjetnici pozvani su da reagiraju na te zvučne, glazbene i narativne poticaje svojim kreacijama. Tako će u subotu, 20. srpnja, Marko Tadić prikazati kolaž programa različitih radiopostaja. U subotu, 27. srpnja u 20 sati, Miha Giba će predstaviti izbor iz arhive igranog programa Radija 101

Program radionica FROOOM! zamišljen je kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih discipline kroz praktičan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano povezuju priče sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Uz svakodnevne filmske projekcije, igru i dramske vježbe te kroz praktične zadatke snimanja i montiranja, djeca će korak po korak ući u čaroban svijet filma i razviti dublje razumijevanje filmskih tehnika i sadržaja.

Četiri jednotjedne radionice održavaju se od 1. do 27. srpnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac, radnim danom od devet do 15 sati. Polaznicima je osiguran zdrav topli obrok i napici, kao i sredstva za rad i cjelodnevni boravak (od 8 do 16 sati) tijekom kojeg će naučiti gledati i voljeti film.

Cijena prijave za jedan tjedan radionice je 750 kuna, a više o načinima plaćanja pogledajte na stranici frooom.eu gdje je objavljen i raspored programa radionice po tjednima.

FROOOM! raspisuje i natječaj za najbolji kratki video. Na facebook stranicu Frooom2013 postavite kratki video (u trajanju do tri minute) kojim objašnjavate zašto volite film i sudjelujte na radionici besplatno, a za svaku od četiri radionice daje se po jedna nagrada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!