FOUR RIVER FILM FESTIVAL

Karlovac od 10. do 13. rujna središte mladih filmaša

07.09.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival okupit će od 10. do 13. rujna u Karlovcu više od 150 domaćih i inozemnih srednjoškolskih filmskih autora, pa se može ustvrditi da se taj grad sve više prepoznaje kao važno središte mladih filmaša

S filmovima srednjoškolaca i za srednjoškolce Karlovac je postao sedmi kontinent mladeži, a kada im se pridruže radovi prijavljeni na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, Hrvatska dobiva jaku bazu za budući profesionalni film, rekla je Vera Robić-Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, koji uz karlovački Kinoklub organizira 14. Reviju i drugi Festival.

Marija Ratković, koordinatorica i izvršna producentica manifestacija, najavila je da će se u glavnom programu prikazati 79 filmova, od čega 45 inozemnih, dok će se u popratnom programu predstaviti srodni festivali, prikazivat će se filmovi u kinu na otvorenom na Dubovcu te održati program Filmski 5+ za osnovnoškolce.

U odnosu na prošlu godinu došlo je do velikog porasta u produkciji srednjoškolskog filma, ali i u broju prijavljenih filmova, na Reviju prijavilo se njih 96, za trećinu više nego lani, a na Festival 137 filmova, odnosno četiri puta više, dodala je.

Prema njezinim riječima, filmovi se bave bitnim društvenim temama, od upoznavanja s vlastitim tijelom i sagledavanja svakidašnjice opterećene negativnim vijestima do egzistencijalnih razlika među mladima, njihovim životnim borbama i previranjima.

Program Filmski 5+ prikazat će, među ostalim, filmove 'Lucky Luke', 'Duh u močvari', 'Profesor Baltazar'. U Karlovcu će se predstaviti srodni festivali, slovenski Videomanija i Luksuz festival po cijeni filma, mađarski Kid's Eye Film Festival te Međunarodni summit mladih. Na Dubovcu će se prikazati animirani omnibus 'Strah(ovi) od tame' te pobjednik Pule, 'Metastaze' Branka Schmidta.